Sfârșit de săptămână, cu surprize: ANRE scumpește energia electrică și căldura

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis să satisfacă cererile de majorare a tarifelor la energia electrică și căldură.

ANRE a satisfăcut cererea Gas Natural Fenosa Furnizare Energie și ce a furnizorului Termoelectrica, astfel preţul energiei electrice livrate populaţiei a fost majorat cu aproape 4%, în timp ce tariful pentru căldura livrată locuitorilor capitalei a fost mărit cu aproape 5%.

Tariful pentru un kilowatt/oră creşte, astfel, până la 1 leu şi 99 de bani, cu 3,6 la sută mai mult decât până acum, în timp ce o gigacalorie va costa 1.122 de lei, în creştere cu 54 de lei faţă de tariful precedent.

Conform noii decizii, consumatorii finali conectaţi la reţelele de tensiune înaltă vor plăti un tarif de 1 leu şi 53 de bani pentru un kilowatt/oră – cu 8 bani mai puţin decât a solicitat Gas Natural Fenosa, iar cei conectaţi la reţelele de tensiune medie – 1 leu 82 de bani, cu 11 bani mai puţin faţă de cât a vrut furnizorul.

Companiile îşi motivează solicitarea prin devierile financiare acumulate ca urmare a deciziilor ANRE din anul 2015 şi 2016, când tarifele au fost majorate, dar nu au acoperit toate costurile. Un alt factor este deprecierea leului faţă de dolar, creşterea salariului minim pe economie şi inflaţia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...