Igor Dodon la Moscova: Linia neagră în relațiile moldo-ruse s-a încheiat. Începe una albă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Linia neagră în relațiile dintre Moldova și Federația Rusă s-a încheiat și a început alta albă. Aceasta a declarat președintele Igor Dodon, la Moscova, în cadrul conferinței organizată de „Delovaia Rossia”, la invitația căreia o delegație a oamenilor de afaceri moldoveni în frunte cu șeful statului s-au deplasat în capitala rusă.

„Trebuie să recunoaștem că, începând cu 2009 și până în 2016, în relațiile noastre bilaterale a fost o pagină neagră. Exportul, importul și, în genere, comerțul, a căzut de două ori. Din 2012 și până în 2016 comerțul a scăzut de două ori – de la 1,5 miliarde până la 800 de milioane de dolari. Ce înseamnă asta pentru Moldova? Exportul a căzut de trei ori… Ultimii ani pentru noi au fost deloc simpli, iar asta au simțit-o majoritatea cetățenilor Moldovei”, a spus Dodon, citat de Ria Novosti.

În schimb, potrivit șefului statului, de la preluarea mandatului său prezidențial, în relația dintre cele două țări a început o etapă nouă, una albă. „Linia neagră a trecut, a început una albă. Sunt convins de asta. La începutul lunii ianuarie a fost o întrevedere a președinților celor două țări, apropo, astăzi sunt exact două luni. Am punctat anumite sarcini, pentru a întoarce parteneriatul strategic în toate domeniile”, a mai spus șeful statului.

În opinia lui Igor Dodon, timp ce două luni de la întrevederea sa cu Vladimir Putin sunt și rezultate concrete. „În curând 130 de companii din Moldova, producători, vor putea livra fructe, legume pe piața rusească. Din companiile producătoare de vin – în jur de 20, ultimele cinci au fost aprobate acum câteva zile… Deja trei întreprinderi de conserve pot livra producția lor. Am început etapizat să ne întoarcem pe piața rusească a mai spus Dodon.

Nu în ultimul rând, potrivit sursei citate, șeful statului și-a exprimat speranța că investitorii ruși „vor privi mult mai activ și se vor întoarce în țara noastră”. „Știu că în ultimii ani ați privit cu neîncredere spre Moldova. Nu se înțelege ce are loc acolo, schimbări foarte dese ale Guvernului, crize politice. Vreau să vă transmit un mesaj politic foarte clar: vă așteptăm în Moldova… Riscuri politice nu vor fi”, a asigurat președintele.

Independent.md amintește că Igor Dodon s-a deplasat ieri la Moscova cu pretextul însoțirii unei delegații a oamenilor de afaceri moldoveni invitați de asociația „Delovaia Rossia” la forumul de afaceri „Rusia-Moldova: noi puncte de creștere”. Șeful statului însă va avea și o întrevedere repetată cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Cei doi șefi de stat vor discuta pe marginea realizării înțelegerilor convenite acum două luni. Înainte de asta, Igor Dodon a mai avut o întrevedere cu patriarhul Moscovei și Întregii Rusii, Kiril.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...