Declaraţia a fost făcută de deputata PCRM Inna Şupac, în plenul Parlamentului, care a menţionat că anunţul privind crearea acestui grup a fost făcut doar pentru a crea impresia unor discuţii largi. În realitate, totul s-a hotărât fără consultări şi cu totul în altă parte decât în Parlament.

„Domnule Candu, pe 28 februarie aţi semnat un demers pe numele fracţiunii noastre prin care ne-aţi informat că Parlamentul a recepţionat mai multe solicitări din partea ONG-urilor cu privire la organizarea unui grup de lucru al cărui scop primordial ar fi revizuirea Codului electoral. În context, aţi solicitat să delegăm un reprezentant al fracţiunii în acest grup de lucru. Având în vedere că pe parcursul mai multor campanii electorale am constatat existenţa unor lacune în Codul Electoral, fracţiunea PCRM m-a delegat pe mine în grup, dar între timp au parvenit unele schimbări majore”, a declarat Inna Şupac.

„Fără a începe discuţiile în cadrul grupului de lucru, adică fără a înfiinţa acest grup de lucru, dumneavoastră şi partidul pe care îl reprezentaţi aţi venit cu iniţiativă legislativă înregistrată care schimbă radical sistemul electoral. Şi ONG-urile s-au retras pentru că ei şi noi am avut în vedere îmbunătăţirea sistemului electoral existent, dar nu schimbarea lui pe placul cuiva”, a adăugat depuata.

Totodată, Şupac a menţionat că PCRM nu va face parte din acest grup de lucru şi a îndemnat şi alte fracţiuni parlamentare să facă acelaşi lucru.

„După cele întâmplate, domnule Candu, aţi dorit prin înfiinţarea acestui grup de lucru să creaţi impresia unor discuţii ample asupra unei idei care deja demult a fost pregătită ştim noi unde. Noi, Partidul Comuniştilor, nu dorim să legitimizăm jocurile cuiva şi dorinţa de a convinge partenerii externi şi Comisia de la Veneţia despre existenţa unui consens larg politic. Este o profanare şi o bătaie de joc faţă de toate fracţiunile parlamentare. Noi retragem decizia de a avea reprezentanţi în acest grup de lucru şi facem apel către alte fracţiuni să facă acelaşi lucru”, a mai spus Inna Şupac.  

Şi liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a anunţat că liberal-democraţii nu vor face parte din acest grup şi nu vor susţine acest proiect lege.

„Fracţiunea PLDM nu vrea să fie părtaş al acestor iniţiative năstruşnice şi îşi retrage candidatul din acest grup de lucru”, a declarat Tudor Deliu.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a ignorat declaraţiile.