Sîrbu, încrezut că unele partide își vor schimba poziția vizavi de votul uninominal

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu se arată încrezut că schimbarea sistemului electoral va avea susținerea altor partide, după avizarea Comisiei de la Veneția.

Acesta a declarat, în cadrul unui interviu pentru portalul de știri Tribuna, ca șansele schimbării sistemului electoral “sunt destul de mari” pentru că “majoritatea cetățenilor doresc să-și aleagă direct deputatul, iar acest lucru va fi un factor care va determina un comportament mai rațional din partea celor care se opun în acest moment”.

“Acest sistem de vot aduce avantaje și pentru clasa politică din țara noastră, în sensul că o va determina să muncească mai mult în folosul oamenilor și o va face mai credibilă în ochii lor. Cei care vor avea de câștigat de pe urma votului uninominal sunt, în primul rând, cetățenii. Ei vor fi principalii beneficiari ale acestei reforme pe care vrem să o facem”, spune Sîrbu.

Sergiu Sîrbu a adăugat că proiectul a fost trimis deja spre avizare Comisiei de la Veneția.

“Noi suntem siguri că în urma dezbaterilor publice care vor avea loc, unele partide își vor schimba poziția față de acest proiect de lege pe care îl propunem. Noi avem argumente solide pentru susținerea acestui proiect.

Eu sper că toate partidele parlamentare vor avea, așa cum spuneam, o abordare mai rațională și mai pragmatică în următoarea perioadă. Și, aș mai adăuga eu, mai consecventă. Să nu uităm că unele dintre ele au susținut votul uninominal până de curând. Ar fi regretabil dacă în locul argumentelor de fond, acestea ar prefera să facă circ și să se opună acestui proiect dintr-un calcul strict conjunctural”, a menționat Sîrbu în cadrul aceluiași interviu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.