Premierul Filip cere simplificarea procedurilor de eliberare a permiselor de muncă pentru străini

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Pavel Filip solicită simplificarea procedurilor de eliberare a permiselor de ședere și de muncă pentru cetățenii străini.

În cadrul unei ședințe de lucru la Guvern, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip, acesta s-a referit la acțiunile deja întreprinse de Executiv pentru ameliorarea mediului de afaceri, între care: reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive, aprobarea unei legislații care să asigure predictibilitatea și transparența controalelor de stat.

Totodată, Pavel Filip a menționat că în paralel cu aceste măsuri urmează să fie simplificate și reduse procedurile pe care trebuie să le realizeze un cetățean străin pentru a putea munci legal în Republica Moldova. ”Actualmente, s-a creat o situație, când barierele de legalizare a șederii și de angajare a cetățenilor străini devin bariere în calea investițiilor în țara noastră”, a spus Pavel Filip.

Pentru a scoate aceste constrângeri, la inițiativa Prim-ministrului, Secretariatul Consiliului Economic în colaborare cu autoritățile responsabile a elaborat un Plan de măsuri care să permită parcurgerea pașilor administrativi de legalizare a șederii cetățenilor străini într-un timp rezonabil și cu proceduri cât mai simple. Acest proces a fost precedat de discuții deschise și constructive cu autoritățile responsabile și mediul de afaceri.

Premierul a subliniat că „Statul trebuie să-și mențină în continuare rolul de reglementator exigent, iar procedurile de eliberare a permiselor de muncă și de ședere pentru cetățenii străini pe teritoriul țării noastre trebuie să fie clare și simple”.

În urma discuțiilor, Prim-ministrul a solicitat autorităților responsabile să elaboreze și să avizeze, în decurs de o lună, propunerile de modificare a legii cu privire la migrația de muncă și privind regimul strănilor, astfel încât acest document să fie prezentat Guvernului spre examinare și aprobare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...