21 persoane arestate în România! Au introdus ilegal din Republica Moldova aproape 100.000 pachete de țigări

Procurorii din Botoșani au dispus reținerea a 21 de persoane audiate în urma unor acțiuni care au vizat destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Cele două grupuri de contrabandiști ar fi introdus ilegal în România, din Republica Moldova, aproape 100.000 de pachete de țigări, producând statului un prejudiciu de aproape un milion de lei.

Procurorii DIICOT susțin că membrii grupurilor ar fi aprovizionat în permanență piața neagră cu produse accizabile, introduse în România prin contrabandă, dezvoltând pe raza județului Botoșani o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a țigaretelor, cantitățile rulate și frecvența livrărilor de țigarete.

“În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că cele două grupuri infracționale au acționat în zona de nord-est a județului Botoșani, la frontiera cu Republica Moldova, țigările de contrabandă fiind introduse în România de către palierul moldovenesc al grupărilor, prin zona de frontieră adiacentă localităților Rediu — Rădăuți-Prut — Cotu Miculinți, de unde erau preluate, transportate, depozitate și comercializate de către membrii grupurilor infracționale pe piața neagră din județul Botoșani. Din investigații a reieșit că membrii grupărilor ar fi traficat, în total, peste 93.000 de pachete de țigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova, cauzându-se astfel un prejudiciu de aproximativ 960.000 de lei”, se arată în comunicatul DIICOT.

De notat că directorul general al Serviciului Vamal din Republica Moldova, Vitalie Vrabie, a declarat la o reuniune internaţională organizată la București că pentru instituţia pe care o conduce combaterea fenomenului de contrabandă cu țigarete rămâne a fi unul dintre obiectivele prioritare.

Astfel, potrivit datelor din gestiune, urmare a eficientizării activității antifraudă, pe parcursul anului trecut au fost reținute în total peste 4,5 mln de țigarete nedeclarate, înregistrându-se astfel o creștere de 2,2 ori a numărului de țigarete depistate față de anul 2015, când au fost reținute circa 2 mln.

O ascendență semnificativă este consemnată și pentru primele două luni ale acestui an, fiind depistate circa 2,5 mln țigarete nedeclarate, de 3 ori mai mult comparativ cu perioada corespondentă a anului trecut, pe parcursul căreia au fost confiscate cca 850 mii de țigarete.

De asemenea, conform ultimelor studii ale companiei de cercetare Novel Research, în anul 2016, ponderea produselor de tutungerie provenite din Republica Moldova în comerțul ilicit din România s-a redus cu circa 17%, ajungând la 14,9%, comparativ cu 31,7% înregistrate în 2010.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.