Vorbind la sediul ONU din Geneva, Angelina Jolie a cerut un angajament reînnoit faţă de acest organism internaţional "imperfect" şi faţă de diplomaţie pentru soluţionarea conflictelor.

"Dacă guvernele şi liderii nu ţin astăzi vie flacăra internaţionalismului, atunci trebuie să facem acest lucru noi, în calitate de cetăţeni", a declarat Jolie la conferinţa anuală Sergio Vieira de Mello, organizată în onoarea acestui fost reprezentant al ONU ucis într-un atentat la Bagdad în 2003.

"Asistăm la un val de naţionalism în creştere, deghizat în patriotism, şi la reapariţia unor politici de încurajare a fricii şi urii faţă de alţii ", a avertizat ea, fără a se referi în mod direct la preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a cărui administraţie revizuieşte finanţarea Naţiunilor Unite şi participarea la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Nici un singur apel umanitar la donaţii din partea guvernelor din lumea întreagă nu a primit nici jumătate din suma necesară, a spus ea. Operaţiuni derulate în patru ţări în care 20 de milioane de persoane se află în pragul morţii din cauza foametei - Yemen, Somalia, Sudanul de Sud şi Nigeria - sunt grav subfinanţate.

Jolie, care s-a descris ca fiind un cetăţean ''american mândru" şi "un internaţionalist", a reprezentat UNHCR ca ambasador al bunăvoinţei din 2001 până în 2012, vizitând civili dezrădăcinaţi din Irak până în Cambodgia şi Kenya. Din 2012 actriţa a fost desemnată emisar special al aceluiaşi organism.