(foto) Raport de activitate. Cum contribuie Garda Populară din Orhei la diminuarea criminalității în oraș

garda4

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, comandantul Gărzii populare din Orhei a prezentat raportul de activitate al instituției pe anul 2016 și primele luni ale anului 2017.

În prezent, Garda Populară are în rândurile sale 26 de persoane, printre care sunt foşti angajaţi ai poliţiei, veterani ai conflictului de pe Nistru, veterani ai războiului din Afganistan şi, un fapt îmbucurător, 3 studenți ai instituţiilor de învăţămînt din oraş.

Graţie activităţilor de prevenţie în format nou, deja în primele 3 luni anului 2016 am asistat la o diminuare a criminalităţii stradale în oraş – cu circa 30 %. Gori a confirmat că rezultatele obţinute în  perioada de raport au dus  la stoparea tendinţelor negative infracţionale pe teritoriul or. Orhei. Acțiunile de patrulare în locurile publice au dus la diminuarea considerabilă a infracţiunilor, cum ar fi faptul  că în piaţa centrală au fost înregistrate mai puţine furturi de buzunare, mai puţine acte de huliganism, furturi din automobile şi răpiri a mijloacelor de transport. De asemenea, s-au  înregistrat cu 50% mai puţine jafuri faţă de  în anul 2015, a fost înregistrată o scădere a numărului furturilor de animale, datorita patrulării comune cu poliţia a locurilor cu risc sporit pe timp de noapte.

garda

garda1

Referitor la rezultatele nemijlocite ale activităţii, Gori a menţionat că în perioada de referinţă personalul gărzii a patrulat 2228 ore în schimbul de zi, 2301 ore în schimbul de seară și 384 ore – razii de noapte. De asemenea au fost efectuate 14 ieșiri în comun cu Inspectoratul de Poliție Orhei, 28 ore de lecții la pregătirea profesională, dintre care 6 ore au fost petrecute de ofiţerii sectorului de poliţie Orhei. A fost acordat ajutor poliţiei la asigurarea executarii a 2 hotărîri judecătoreşti, monitorzarea respectării hotărîrii privind interzicerea activităţii saloanelor şi sălilor de jocuri de noroc.

În perioada de raport 19 persoane au fost reţinute, conduse şi predate poliţiei –pentru diferite contravenţii; au  fost efectuate 13 chemări a serviciului 903, 19  ale serviciului 902, 4 – 901, și o chemare 904. Tot în această perioadă de către membrii Gărzii Populare au fost efectuate 9 chemări a Regiei Apă-Canal, au fost depistate 4 cazuri de pierdere a actelor, s-a acordat ajutor la dirijarea circulaţiei în cazul accidentelor rutiere  de 5 ori, alte informaţii şi/sau ajutor cetăţenilor – 149 cazuri.

garda3

În primele luni ale anului 2017 au fost efectuate 5 solicitări 902, 1 persoană reţinută şi condusă la poliţie pentru comportament agresiv, s-a acordat ajutor poliţiei în cadrul a 7 evenimente culturale, s-a asigurat dirijarea circulaţiei rutiere într-un caz, s-au făcut 73 de observaţii şoferilor pentru parcare neautorizată în locuri publice.

În perioada de referință, experienţa pozitivă a Gărzii populare Orhei a fost transmisă şi celor din raionul Nisporeni, reprezentanţii cărora sau adresat la Garda Populară după ajutor metodic privind instituirea la ei a unei organizaţii similare.

Reamintim că, Garda Populară Orhei a fost reanimată în august 2015 de către primarul oraşului dl Ilan Şor în vederea asigurării ordinii publice, în baza activităților de voluntariat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente