(DOC) Președintele Dodon cere oficial Guvernului introducerea disciplinei Istoria Moldovei în școli

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înainte de deplasarea la Moscova, pentru o nouă întrevedere cu Vladimir Putin, președintele Igor Dodon a cerut oficial Guvernului introducerea în curricula școlară a disciplinei „Istoria Moldovei”, începând nu noul an de învățământ 2017-2018. Acest lucru se regăsește într-o scrisoare semnată de șeful statului în adresa premierului Pavel Filip care datează din 16 martie.

Potrivit lui Dodon, în cei 25 de ani de independență cetățenilor acestei țări li se impune „o concepție ce nu recunoaște poporul moldovenesc și statalitatea lui”, iar istoria noastră „este mistificată și înlocuită de toate guvernele din Republica Moldova. „Tot de atunci, în Republica Moldova se discută despre predarea-învățarea istoriei în școală, polemică în care a fost implicat și Consiliul Europei. Recomandările acestui important for internațional, care vizau excluderea caracterului etnocentric și schimbarea denumirii disciplinei din Istoria Românilor în Istoria, au fost ignorate de către guvernanții de la Chișinău”, se arată în textul scrisorii.

„La moment, menținerea în curricula școlară a disciplinei Istoria Românilor creează un șir de impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității Republicii Moldova. Această disciplină păstrează în societate starea de tensiune și incertitudine privind viitorul statului moldovenesc. Cea mai mare parte a populației țării pledează pentru introducerea în programul de studii a disciplinei Istoria Moldovei”, mai scrie Dodon în scrisoarea adresată premierului, făcută publică de purtătorul de cuvânt al șefului Statului, Ion Ceban.

17309410_1789660787725967_7306403758961655397_n


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...