Liderii Partidelor de opoziție: Ținta reală a proiectului lui Plahotniuc este sistemul electoral mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul electoral uninominal promovat de Partidul Democrat, în condițiile actuale, ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om și ale grupării sale oligarhice, în pofida faptului că alegătorii îi detestă, iar acest lucru nu poate fi calificat altfel decât uzurparea puterii. De această părere sunt liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cel al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase și cel al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, care au declarat în cadrul unei conferințe de presă că ținta reală a președintelui PD, Vlad Plahotniuc, este sistemul de vot mixt în Parlament.

Potrivit liderului PPDA, Andrei Năstase, proiectul prezentat de democrați reprezintă în sine „o agramație totală”. „Este un proiect necioplit, care nu are dreptul nici măcar a fi analizat, ca să nu ne întoarcem la persoana care a lansat acest proiect de lege”, a spus Năstase.

„Cel mai probabil, strategia lor este să promoveze ulterior un proiect la fel de nociv pentru procesul democratic, dar mai elaborat decât cel prezentat acum două zile, pentru a crea iluzia îmbunătățirii. Încurajați de experiența de la prezidențiale, Plahotniuc și Dodon încearcă să impună un cadru legal evaziv care să le ofere cât mai mult spațiu pentru a frauda alegerile”, a declarat la rândul său liderul PAS, Maia Sandu.

Printre carențele proiectului de lege, liderii celor trei formațiuni de opoziție au menționat „desenarea circumscripțiilor cu doar trei luni înainte de alegeri”, ceea ce în opinia lor ar permite guvernării „să modifice regulile de joc în timpul jocului”, faptul că alegătorii din străinătate vor trebui să se înscrie în prealabil, iar nimeni nu va cunoaște care este cifra reală al celor înregistrați, faptul că CNA și SIS ar putea oferi caziere juridice oricui, inclusiv unor penali, la comandă politică, în schimb ar putea restricționa în acest mod dreptul altora de a candida, precum și faptul că, pentru demiterea deputaților, „cineva trebuie să determine și-a făcut bine acest om treaba sau nu, reprezintă oamenii sau nu”.

„Acest caz ajunge în instanță și ea spune dacă merită sau nu să fie organizat referendumul. Nu putem spune că avem o justiție independentă, în această situație cum putem să avem încredere în deciziile luate de către judecători care sunt controlați de acest partid”, a menționat Maia Sandu, precizând că planează „pericolul instaurării unei dictaturi durabile în Republica Moldova”.

„La alegerile precedente au fost depistate câteva carențe. Trebuie să îmbunătățim actualul sistem electoral, eliminând aceste carențe. Nu să schimbăm regulile”, a mai precizat Sandu, iar liderul PPDA a opinat că „ținta reală a acestei inițiative este sistemul mixt electoral, fiindcă doar într-un sistem mixt Plahotniuc mai poate accede în Parlament”.

„Într-un sistem uninominal, în nicio circumscripție din Republica Moldova Plahotniuc nu are vreo șansă să treacă în Parlament, chiar dacă o circumscripție, în condițiile proiectului de lege a lui Plahotniuc, va fi formată din nu mai mult de 38 de mii de cetățeni, chiar dacă poate corupe și o treime dintre aceștia, nu are nicio șansă pentru că acolo va fi Maia Sandu, Andrei Năstase, Alexandru Slusari… oricine care îl va putea lăsa pe tușă, iar de acolo pe banca acuzațiilor și la pușcărie”, a conchis Andrei Năstase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...