PSRM și PL se opun sistemului de vot uninominal al PDM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputaţii PSRM şi cei din PL nu vor vota introducerea sistemului uninominal de vot. Asigurările vin din partea a doi deputaţi din fracţiunile respective care în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova au criticat sistemul uninominal.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, consideră că iniţiativa privind modificarea sistemului electoral ar putea să nu aibă finalitate, transmite IPN. „Trecerea la sistemul uninominal este o iniţiativă stângace, care a fost lansată pentru a fi discutată pe larg. Iar aceste discuţii sunt necesare pentru a sustrage atenţia de la alte probleme, cu adevărat grave, cu care se confruntă ţara”, a spus socialistul.

Deputatul PL, Lilian Carp, susţine că sistemul de vot uninominal prezintă mai multe riscuri.

„În Parlament vor ajunge persoane care au bani mulţi şi vor avea posibilitatea să cumpere voturile. Este mai simplu să faci în Parlament o majoritate politică, dacă deputaţii au fost aleşi pe liste de partid. Există şi riscul ca în locul problemelor de interes naţional, deputaţii aleşi prin vot uninominal să reprezinte doar problemele şi interesele localităţilor în care au fost aleşi. În caz contrar, oamenii din localităţile respective i-ar putea demite”, a argumentat liberalul.

Politologul Alexandrul Solcan a declarat în cadrul emisiunii că sistemul electoral actual are mai multe lacune şi încă din 2001: „Sistemul de vot pe bază listelor de partid a generat o clasă politică care s-a descalificat. În listele partidelor apar figuranţi care nu sunt cunoscuţi. Dacă coaliţia de la guvernare nu venea cu această iniţiativă, avea să fie criticată dur de către cetăţeni”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...