Produsul intern brut al Republicii Moldova, în creștere: Ce activități au contribuit la creșterea PIB

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Produsul intern brut (PIB) a crescut în anul 2016 cu 4,1% față de anul 2015. Acesta a însumat 134.476 milioane lei, arată datele Biroului Național de Statistică.

Contribuții pozitive la creșterea PIB au înregistrat următoarele activități economice: agricultură, silvicultură și pescuit; comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; industria extractivă și industria prelucrătoare; transport și depozitare; informații și comunicații; activități profesionale, științifice și tehnice.

Valoarea adăugată brută pe economie a depășit cu 4,8% nivelul anului precedent, contribuind la creșterea și formarea PIB cu 4,1% și 85,2%, respectiv.

Potrivit BNS, volumul impozitelor pe produse s-a majorat cu 3,1% în raport cu anul anterior, contribuind la creșterea și formarea PIB cu 0,5% și 15,4%, corespunzător.

Impact negativ asupra indicelui volumului fizic al PIB au avut-o următoarele activități economice: construcțiile, administrația publică și apărare; asigurări sociale obligatorii; învățământ; sănătate și asistență socială, dar și alte activități.

Din punct de vedere al utilizării PIB creșterea s-a datorat, în principal, consumului final al gospodăriilor populației, cu o contribuție la formarea PIB de 86,7% și o majorare a volumului cu 3,6%. Contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o formarea brută de capital fix și exportul net.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...