Ce scrie presa internațională despe alegerile din Olanda: Mesajele liderilor europeni pentru Rutte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD), condus de premierul Mark Rutte, ar fi câștigat alegerile în Olanda, obținând 31 de mandate de parlamentar din 150 de locuri, potrivit unui exit-poll publicat de institutul NOS și citat de CNN. Partidul de extremă dreapta PVV al lui Geert Wilders a câștigat 19 mandate și rămâne deocamdată izolat pe scena politică.

În cazul în care clasamentul se va confirmă, rezultatul va fi o ușurare pentru partidele principale din Europa, în special pentru Franța și Germania, unde se așteaptă ca naționaliștii de dreapta să aibă un impact mare în alegerile care vor avea loc în acest an, scrie Reuters.

„Încă nu am încheiat socotelile cu Rutte”, a declarat Geert Wilders, citat de The Guardian.

„Va mulțumim, alegători PVV! Am câștigat locuri!”, a scris acesta pe Twitter.

Votul a fost atent urmărit pe întregul continent. După decizia Marii Britanii de a părăsi UE și înainte de alegerile prezidențiale din Franța (mai) și din Germania (septembrie), o victorie pentru PVV ar fi zguduit Europa.

Rutte a numit competiția drept o alegere între continuitate și haos, înfățișându-se drept un custode sigur al redresării economice a națiunii. Acesta l-a numit pe Wilders un radical de extremă dreapta, care nu era pregătit să ia decizii dure. Șansa că Wilders să devină prim-ministru nu a mai existat la un moment dat, notează TIME.

Pentru Wilders, poll-ul a oferit răspunsul la întrebarea: a captivat retorica lui de foc naționalist imaginația populației? Chiar dacă totalul său din legislatură a crescut, rezultatul rămâne o dezamăgire, întrucât acesta plănuia deja marea petrecere. Sunt așteptate săptămâni sau luni de discuții de coaliție, potrivit The Independent.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe premierul olandez Mark Rutte, după victoria sa în alegeri, a anunțat un purtător de cuvânt al cancelarului, citat de The Guardian. „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu voi ca prieteni, vecini și europeni”, a spus cancelarul în discuția telefonică.

„Olanda, oh, Olanda, ești campioană. Felicitări pentru acest rezultat extraordinar”, a scris, pe Twitter, Peter Altmaier, șeful de cabinet al cancelarului german, Angela Merkel, potrivit Reuters.

Și ministrul de externe al Franței, Jean-Marc Mayrault, a felicitat poporul olandez, într-o postare pe Twitter.

„Felicitări pentru olandezi, pentru ascensiunea extremei-dreapta. Lucrați pentru o Europă mai puternică”, a scris acesta.

„Se pare că VVD va fi cel mai mare partid din Țările de Jos, pentru a treia oară consecutiv”, a declarat Rutte, aflat la o petrecere post-electorală din Haga.

Claude Junker îi felicită pe olandezi și apreciază că olandezii au dat „un vot pentru Europa, un vot împotriva extremismului”, potrivit AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...