Premierul Scoției vrea referendum pentru ruperea de Marea Britanie, dar peste 50% dintre cetățeni ar vota împotrivă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste jumătate dintre scoțienii care au participat la un sondaj publicat miercuri se opun independenței provinciei, în contextul în care premierul scoțian Nicola Sturgeon intenționează să organizeze un nou referendum pe această temă din cauza Brexitului.

Potrivit acestui sondaj, publicat de cotidianul The Times, 57% dintre scoțieni resping ideea unei despărțiri de Regatul Unit.

Cercetarea a fost realizată după ce Sturgeon și-a anunțat luni intenția de a cere săptămâna viitoare autorizarea Parlamentului scoțian să organizeze un referendum cu privire la independență, la sfârșitul lui 2018 sau începutul lui 2019.

Sturgeon a făcut acest anunț în ziua în care parlamentării britanici au adoptat proiectul istoric de lege care autorizează Guvernul să declanșeze Brexitul, căruia premierul scoțian i s-a opus dintotdeauna aprig.

Scoția a votat cu 62% împotriva ieșirii din Uniunea Europeană în iunie, când 52% dintre britanici s-au pronunțat în favoarea Brexitului.

Șefa separatiștilor scoțieni din cadrul SNP repetă, începând din iunie, că o ieșire din UE justifică organizarea unei noi consultări, după cea din septembrie 2014, în care tabăra „nu” a obținut o victorie (55%). SNP speră că, în cazul unei secesiuni, Scoția să-și poată păstra legăturile strânse cu UE.

Premierul conservator britanic Theresa May a condamnat imediat acest proiect, care „creează incertitudine în momentul în care țara trebuie să se unească”. „Independența nu va însemna aderarea la Uniunea Europeană”, a avertizat ea marți.

Comisia Europeană a confirmat că Scoția va trebui să-și depună candidatură pentru a reîntra în UE, în cazul în care se desprinde din Regatul Unit.

Mâna dreaptă a lui Sturgeon, Angus Robertson, a subliniat însă, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian, că s-ar putea evita un refrendum în cazul în care Scoția ar rămâne pe piață unică.

El a anunțat că SNP depune în prezent eforturi „să convingă Guvernul britanic să ajungă la un acord de compromis care să protejeze locul Scoției în Europa”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...