Linkuri accesibilitate

O criză politică de o gravitate fără precedent, pentru că adversarii democrației și ai statului de drept sunt puternici, abili și motivați (R. Culcer/„22”)


România și criza UE (Cristian Unteanu/Adevărul).

Cristian Unteanu trece în revista în Adevărul conjuncturile externe care pot influența, în acest moment, soarta României. „Este o combinaţie de elemente fără precedent de la momentul căderii Cortinei de Fier”, spune el. Ar fi vorba de urmările unui eventual „Brexit dur” asupra românilor care muncesc sau studiază în Marea Britanie; de blocarea opțiunii de emigrare a românilor calificați, pentru că studiile făcute în România nu s-ar mai recunoaște automat în Marea Britanie; e vorba, desigur, și de Turcia, care deja amenință că va da drumul imigranților spre Europa, dar mai ales e vorba de Rusia, care, scrie Cristian Unteanu, „transformă pe săptămână ce trece Crimeea într-un avanpost ofensiv de mare capacitate, dispunând de sisteme de rachete care pot închide ermetic nu numai spaţiul Mării Negre, ci constituie o ameninţare directă pentru toate ţările europene”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Ar mai fi și alte riscuri, consideră comentatorul: Polonia, aliat strategic al României, ar putea merge mai departe pe o relație dură cu UE”, dorind „să impună o nouă linie de joc, şi mai eurosceptică decât până acum, şi celorlalţi parteneri din Vişegrad, cu sprijinul entuziast al Ungariei”. Dacă se mai alege și Marine le Pen la președinția Franței, comentatorul de la Adevărul crede că și Franța se va retrage și din Uniune și din NATO, după care n-ar mai urma decât „regrupări sub forma unor alianţe regionale autonome sau cu grad înalt de autonomie [...]. Adică haos pur, cu intrarea într-o geografie pre-conflict uşor de imaginat în raport cu istoria trecută a continentului nostru”.

Cristian Pantazi, de la Hotnews, se teme mai degrabă de o scoatere a României din Uniunea Europeană pe mâna guvernanților români. Nici acest analist, dar nici alții nu exclud varianta forte a ofensivei actualei coaliții PSD-ALDE împotriva justiției independente. Parlamentul, în care social-democrații și liberalii lui Tăriceanu au o majoritate confortabilă, ar putea apela la suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Nu, nu s-ar mai ajunge la un referendum care să confirme sau să infirme intenția de îndepărtare a șefului statului (e cunoscut deznodământul celor două încercări din președinția lui Traian Băsescu). Ar fi suficient ca Iohannis să fie ținut o lună departe de Palatul Cotroceni. Interimarul ar opera rapid înlocuirea actualilor procurori generali cu oameni controlabili de către PSD și ALDE, după care Iohannis s-ar putea întoarce în fotoliul prezidențial, dar izolat și împuținat. „Dinspre Liviu Dragnea si Călin Popescu Tăriceanu nu avem vreo iluzie” că „un asemenea scenariu se materializează. Ambii au mize personale puternice în războiul cu justiția. Singurul care poate evita catastrofa este Sorin Grindeanu”. De el depinde dacă vrea sau nu „să rămână în istorie ca premierul care gireaza ruperea de facto a României de UE”.

„Ne aflăm într-o criză politică de o gravitate fără precedent, pentru că adversarii democrației și ai statului de drept sunt puternici, abili și motivați, iar apărătorii ei puțini și slabi, președintele Iohannis fiind, practic, un general fără armată”. Este concluzia Rodicăi Culcer, care semnează în revista 22.

XS
SM
MD
LG