Unii critică, alții aprobă: Guvernul dă undă verde indexării pensiilor, criticate de socialiști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat indexarea pensiilor, mecanismul de calculare și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor. Asta în condițiile în care tot azi, mai mulți deputați socialiști au criticat dur proiectul de lege menționând că este unul antisocial și  reprezintă un genocid social, pentru că are ca scop exterminarea persoanelor în etate.

Potrivit Guvernului, noile prevederi se referă la majorarea pensiilor nu doar prin indexarea anuală, ci și prin instituirea valorizării venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum și sporirea nivelului pensiei minime. Astfel, de la 1 aprilie 2017 pensiile vor fi stabilite conform noii formule de calcul, asigurând „interdependența dintre contribuțiile de asigurări sociale și mărimea pensiei”. „Venitul utilizat în noua formulă va fi valorizat, iar pensiile stabilite în perioada 2001-2008, vor fi recalculate pentru 80 de mii de beneficiari. Noua metodologie de calcul a pensiilor pentru limită de vârstă va oferi posibilitatea de a asigura o majorare a pensiilor cu circa 45 %, pentru anul 2017”, se arată într-un comunicat al Guvernului emis ca urmare a aprobării deciziei.

Citiți și: Ziua păcălelilor și la indexarea pensiilor: Guvernul va economisi în acest an de pe urma pensionarilor circa 200 de milioane de lei

Actualmente nivelul pensiei minime este de 961 de lei, iar după indexare va constitui 1.026 de lei. În același timp, pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar va crește cu aproximativ 21%.

Totodată, Guvernul a aprobat indexarea pensiilor achitate din bugetul asigurărilor sociale de stat cu 6,8 %. Astfel, pensia pentru limită de vârstă se va majora, în medie cu 104,87 lei, pensiile de dizabilitate cu 75,28 lei, iar pensia alocată participanților la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl cu 193,03 lei. În total, vor fi indexate pensiile achitate din bugetul asigurărilor sociale a circa 700 mii de beneficiari.

Conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii și racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...