Programul naţional de transplant pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Programul național de transplant pentru anii 2017-2021 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia. Documentul are ca scop dezvoltarea unui sistem performant de transplant și asigurarea accesului cetățenilor la operațiile de transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Astfel, autoritățile își propun îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate, urmărind creșterea cu 60% a numărului de operații de transplant renal și cu 45% a operațiilor de transplant hepatic, comparativ cu anul 2016. De asemenea, printre obiectivele stabilite în Program se regăsesc sporirea cu 10% a numărului transplanturilor de țesuturi, demararea transplantului cardio-pulmonar, precum și extinderea acțiunilor de informare a cetățenilor în domeniul transplantului.

Totodată, în scopul creșterii numărului de donatori și extinderii serviciului de coordonare a transplantului, se propune fortificarea capacităților Agenției de Transplant, crearea unui Centru de excelență în domeniu, precum și instituirea unei rețele naționale de coordonare a prelevării de organe și țesuturi de origine umană.

Prevederile Programului urmează a fi implementate de instituțiile medico-sanitare de profil din sistemul sănătății, iar finanțarea acțiunilor prevăzute pentru anii 2017-2021 se va efectua din contul bugetului de stat, cu un cost estimativ de circa 420 mii de lei. Documentul aprobat este al doilea Program naţional în domeniul transplantului, primul fiind realizat în perioada 2012-2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...