Mai multe șanse la viață! Mai mulți pacienți vor beneficia de transplant de organe

22325e56fac5d64d1ad1db47e836c385

Numărul beneficiarilor de transplant renal va crește cu 60 la sută, până în anul 2021. De asemenea, în următorii patru ani, vor fi efectuate cu 45 la sută mai multe transplanturi hepatice. Acestea sunt obiectivele Programului Național de transplant pentru anii 2017 – 2021, aprobat astăzi de Guvern.

Programul prevede efectuarea, în fiecare an, a 50 de transplanturi de rinichi și 20 de ficat. De asemenea, este planificată majorarea cu 10 la sută a prelevărilor de țesuturi. În premieră, va fi lansat transplantul de inimă, plămâni, celule stem şi valve cardiace.

Programul mai prevede înființarea Centrului de excelenţă pentru coordonarea prelevărilor de organe şi ţesuturi, dar și autorizarea mai multor instituții medicale să efectueze transplanturi. Totodată, două centre de prelevare a țesuturilor și organelor vor fi create în raioanele Bălți și Cahul.

Autoritățile au mai planificat să instutuieCentrul de formare profesională a personalului medical, în cadrul Agenției de Transplant. O altă măsură, care va contribui la o mai bună monitorizare a pacienților cu insuficiență renală, este crearea în cadrul Sistemului informaţional automatizat „Transplant” a Registrului naţional renal.

Pentru implementarea Programului Național de transplant pentru perioada 2017 – 2021 vor fi necesare aproape 420 de milioane de lei.

114 pacienți au beneficiat de transplant de organe în perioada 2012-2016. Anul trecut, au fost realizate 22 de operații de transplant renal și nouă, de ficat. Totodată, au fost efectuate 213 prelevări de ţesuturi și 28 de cornee.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente