Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum explică Ruxanda Glavan majorarea…

Cum explică Ruxanda Glavan majorarea tarifelor la servicii medicale

În cadrul unui interviu pentru europalibera.org, ministra Sănătății, Ruxanda Glavan a vorbit despre majorarea tarifelor la serviciile medicale. Glavan a spus că revizuirea acestor servicii se afla de mult timp pe agenda Ministerului Sănătății. 

„Revizuirea catalogului de servicii medicale care se acordă contra plată, dar şi în baza căruia instituţiile medicale primesc finanţarea de la Compania Națională de Asigurări în Medicină era un subiect de actualitate pentru Ministerul Sănătăţii. La această situaţie s-a ajuns pentru că, de fapt, cei responsabili din perioada 2004 până în 2015 nu au executat prevederile unei hotărâri de guvern, prin care era obligatorie indexarea acestora anuală. Logica este simplă: dacă se indexau anual preţurile la serviciile medicale, exact aşa cum se indexează salariile, pensiile, toate cheltuielile legate de gaze, electricitate, cheltuielile care formează, de fapt, cheltuielile unui spital, atunci această majorare nu ar fi fost atât de semnificativă. Pe de altă parte, pentru cetăţenii, care sunt asiguraţi şi care respectă întreaga procedură de acces la servicii medicale, această modificare trebuie să rămână doar una tehnică şi nu trebuie să-i afecteze în esenţă. Şi vă dau un exemplu. Din păcate, atunci când R. Moldova a trecut la sistemul de asigurări medicale, nu s-a pus mare accent pe comunicare. Şi noi acest lucru îl resimţim abia acum. De ce spun că îl resimţim? Pentru că după aproape 13 ani de implementare a asigurărilor medicale, astăzi încă pacienţii în Republica Moldova nu înţeleg care este rolul medicului de familie, nu conştientizează că, pentru a merge la un specialist în baza poliţei de asigurare, este nevoie de programare, că programări există în toată lumea. Şi acolo unde vorbim despre sisteme medicale de calitate, cum ar fi Germania, perioada de aşteptare la un specialist este până la 30 de zile, în Canada până la 60 de zile, pentru a merge la un specialist sau la o investigaţie mai performantă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în R. Moldova”, a spus Glavan.

Din  luna februarie curent, instituțiile medicale din țară au început să opereze cu prețuri noi, după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat. Astfel, toate serviciile medicale au devenit de câteva ori mai scumpe.