Persoanele cu dizabilități locomotorii vor beneficia de servicii de reabilitare profesională

Persoanele cu dizabilități locomotorii care sunt în căutarea unui loc de muncă și persoanele cu dizabilități angajate în muncă, însă din cauza stării de sănătate nu pot desfășura activitatea de muncă conform calificării, vor beneficia de servicii de reabilitare profesională în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare (CREPOR).

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, un proiect de hotărâre a Guvernului „Cu privire la prestarea serviciilor de reabilitare profesională în cadrul CREPOR”.

Reabilitarea profesională va cuprinde un complex de măsuri medicale, profesionale, sociale şi pedagogice adresate persoanelor cu dizabilități locomotorii și care sunt prestate de către: psiholog, psihopedagog, asistent social, medic specialist în medicina muncii, kineto-terapeut, medic internist, medic ortoped traumatolog, medic psiho-terapeut, precum și cu implicarea altor specialiști.

Scopul acestora este recuperarea sau compensarea funcţiilor dereglate ale organismului şi capacităţii de muncă a persoanei cu dizabilităţi locomotorii, care din cauza stării de sănătate în interacţiune cu diverse împrejurări, obstacole și alți factori contextuali în care se regăseşte (factorii de mediu şi cei personali), nu îşi poate desfăşura activitatea de muncă conform calificării.

Cheltuielile pentru prestarea serviciilor de reabilitare profesională se vor efectua din contul și în limita alocațiilor financiare aprobate anual în aceste scopuri în bugetul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.