Actualitate

RISE: Fabrica de voturi din Băcioi

Recent PD a început o campanie de promovare a unui nou sistem electoral – sistemul de vot uninominal, care presupune „alegerea directă a deputaţilor pentru Parlament. Cetăţenii vor avea de ales între mai mulţi candidaţi concreţi — nu între liste de partid, aşa cum este acum”. Autorii iniţiativei susţin că, datorită acestui sistem de vot, fiecare raion al Moldovei va avea reprezentanţii săi în legislativ. 

Ieri, speakerul Andrian Candu, tot el vice-președintele PD, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că proiectul de lege privind trecerea la alegeri pe circumscripții uninominale a fost înregistrat în Parlament. El a promis că acest proiect va fi supus dezbaterilor publice și va fi trimis, pentru expertiză, Comisiei de la Veneția. Însă datorită lacunelor juridice și lipsa unor pedepse, noul sistem electoral practic vine să dea undă verde așa-zisei scheme — „alegători la comandă”.

Votul uninominal pe circumscripții este practicat la alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei încă de la mijlocul anilor ‘90, când regiunea a primit oficial statutul de autonomie. RISE Moldova a relatat cum în turul doi din cursa pentru un fotoliu în Adunarea Populară, zeci de persoane și-au schimbat reședința sau domiciliul în ajunul alegerilor pentru a vota într-o altă circumscripție.

RISE a descoperit că „fabrica de voturi” a fost testată și în ajunul alegerilor locale generale din 2015. S-a întâmplat în Băcioi, comună din suburbia Chișinăului aflată în imediata apropiere de Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cazare” cu legături politice

Cu o lună înainte de scrutinul din iunie 2015, numărul doritorilor de a vota în Băcioi a crescut peste noapte. Sediul noilor alegători era casa bătrânească din str. Iurie Gagarin 61. Curtea locuinței de circa 90 de metri pătrați e plină de diverse lucruri împrăștiate, printre care rătăcește și o mașină veche. Vecinii spun că aici stă cu chirie un bătrân, pe care însă nu l-am prins acasă.

Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, la adresa respectivă s-au înregistrat cu viză de reședință temporară (3 luni) 68 de persoane. Multe dintre ele au domiciliu permanent în raioane aflate la sute de kilometri distanță de Băcioi — în Glodeni, Șoldănești, Fălești, Dondușeni și Ocnița. Cu toate acestea, RISE a obținut confirmarea că mulți dintre „noii alegători” au participat la alegerea primarului de Băcioi și a primarului general al mun. Chișinău, și a componenței politice a consiliului local și a celui municipal.

În perioada scrutinului local din 2015, casa bătrânească care i-a găzduit pe cele 68 de persoane era proprietatea lui Sergiu Donciu. Tânărul are 29 de ani și este fiul lui Dumitru Donciu, consilier în Băcioi din partea PD. 

Dumitru Donciu a confirmat că în casa fiului său au fost înregistrate persoane străine. „Nu știu cum, dar ei au ieșit la noi. Băieții singuri ne-au rugat. Așa a ieșit că, inițial, am decis [să înregistrăm] o persoană, pe urmă prietenii și apoi alții ne-au rugat. Ei au făcut asta pentru a putea vota”, ne-a declarat Donciu.

Consilierul democrat mai spune că acest lucru a fost făcut cu scopul de a-l „discredita, denigra și umili”. „Se pare că cineva intenționat a direcționat aceste persoane la noi”, susține Donciu. Întrebat dacă printre „noii alegători” din Băcioi s-au regăsit și colegi de partid, democratul n-a putut spune nimic cu siguranță, dar nici nu exclude că ar putea fi. „Acolo deja fiul s-a ocupat de asta”, a punctat consilierul. 

Continuarea o găsiți aici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *