Linkuri accesibilitate

Douglas Smith: „Era viața din URSS, în perioada lui Stalin, fără prismă ideologică”


De vorbă cu istoricul american care a descoperit o colecție de imagini filmate în anii 1950 în fosta Uniune Sovietică.

Istoricul american Douglas Smith a descoperit recent o colecție de imagini filmate în anii 1950 în Uniunea Sovietică și ținută multă vreme ascunsă. Filmările au fost făcute de maiorul american Martin Manhoff. Am difuzat și noi imaginile pe Facebook și pagina noastră de Internet, europalibera.org. Douglas Smith a vorbit despre descoperirea sa într-un interviu la televiziunea Current Time.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:29 0:00
Link direct

Current Time: Cum ați reușit să găsiți aceste înregistrări?

Douglas Smith: „Absolut din întâmplare. A fost vara trecută. Am o cunoștință veche aici, în Seattle. Am lucrat înainte împreună în URSS – se întâmpla prin anii 80. Și prin niște cunoștințe de-ale ei a aflat despre un cuplu în vârstă care a decedat și care a lăsat acasă o colecție de lucruri vechi pe care le-au adunat pe parcursul vieții. Și o persoană a ajuns în situația de a vinde sau dona, de a găsi noi stăpâni pentru aceste lucruri.

Mi s-a spus că printre acestea era și o colecție rusească – nu înțelesesem foarte clar despre ce este vorba. Dar mi s-a spus că soțul din familia respectivă a lucrat mulți-mulți ani în urmă la ambasada americană în Uniunea Sovietică și a adunat mai multe lucruri care stau acum în niște cutii acasă la ei. Am fost solicitat să arunc o privire pentru a vedea ce prezintă de fapt acele lucruri, despre ce este vorba și ce se poate face cu aceste materiale.”

Current Time: Cum credeți, de ce a filmat Martin Manhoff aceste imagini și pentru cine?

Douglas Smith: „Din ceea ce știm noi, Martin Manhoff a fost acuzat de spionaj și a fost nevoit să plece din URSS în 1954. Dacă e să fiu sincer, nu cred că era spion. Știu că era un mare amator de fotografie, că atunci când era student aici, în Seattle, a studiat artele la universitate. Îi plăcea să filmeze, în plăcea arta. Chiar și după cel de al doilea război mondial, la care de asemenea a participat și după aia a locuit la New York, a mers la cursuri de istorie a artelor. Și eu cred că a filmat pentru el, nu în calitate de spion, ci ca amator de fotografie. Am avut impresia că era foarte interesat de viața din URSS și a vrut să imortalizeze aceste lucruri pentru a le înțelege mai bine.”

Current Time: Atunci când ați văzut aceste pelicule, ați înțeles imediat faptul că în URSS-ul anului 1953 pelicula color era ceva excepțional și că s-ar putea ca imagini de acest fel să nu mai existe nicăieri în lume?

Douglas Smith: „Da, mi-am dat seama imediat că este o descoperire. Dar era greu de estimat inițial pe cât de interesante, valoroase și rare sunt imaginile pe care le-am găsit acolo.

Eu știam că diapozitivele color erau în general lucruri foarte rare în acele timpuri. Când vorbim despre viața din perioada lui Stalin, vedem întotdeauna poze alb-negru – așa este întipărită în percepția noastră acea epocă. Când am găsit peliculele, nu știam cât de calitative sunt acele fotografii, cât de interesante. Se vedea din start că erau color, dar nu știam cât de frumoase și rare sunt.

Martin era în general un fotograf bun, era un om care avea ceva experiență și știa cum să fotografieze.”

Current Time: Ce impresie v-au lăsat Dvs. aceste poze? Ați lucrat în Uniunea Sovietică. Ce lucruri noi ați desprins?

Douglas Smith: „Am simțit aproape fizic senzațiile pe care le transmiteau acele vremuri. Pentru mine a fost o surpriză însuși faptul cum arăta totul – că erau imagini neoficiale, nu din cele pompoase, propagandistice, ci redau pur și simplu felul cum era văzută viața din Uniunea Sovietică în perioada lui Stalin prin ochii unul om care pur și simplu vroia să înțeleagă modul de viață al oamenilor – fără ideologii, fără vreo perspectivă și prismă ideologică. Era opera unui om care vroia să imortalizeze modul de viață, niște detalii ale vieții de zi cu zi din URSS-ul acelor timpuri. Și cred că este foarte rar întâlnită anume o astfel de perspectivă asupra realității acelor timpuri.”

Current Time: Eu de exemplu am fost uimit de unul dintre diapozitive unde sunt niște barăci din lemn în care trăiau oameni, evident că în condiții foarte grele. Dar în același timp oamenii de acolo părea să fie îmbrăcați în paltoane destul de moderne pentru acele vremuri. Ați remarcat și Dvs. acest lucru? Probabil că ați citit multe cărți despre Rusia acelor timpuri – ați găsit similitudini dintre ceea ce știați sau ați citit despre acea perioadă și imaginile pe care le-ai văzut?

Douglas Smith: „Nu prea. Pentru că atunci când se scrie despre Uniunea Sovietică, mai ales despre perioada lui Stalin, de obicei se scrie despre viața politică sau despre război, despre represiuni bineînțeles, despre Gulag și așa mai departe. Însă privind aceste diapozitive am văzut scene cotidiene, normale, din viață. Și pentru mine a fost ceva nou, a fost o nouă perspectivă asupra vieții din perioada lui Stalin.”

Current Time: Și poate ultima întrebare – veți continua să cercetați arhivele lui Martin Manhoff și ce anume conțin acestea? Există și jurnale de-ale lui?

Douglas Smith: „Din păcate, el nu a lăsat un jurnal. Acolo sunt scrisori – interesante, care dau o înțelegere mai profundă a vieții lui Marin și a soției lui, dar și a altor persoane care trăiau la ambasada americană de la Moscova. Aș vrea să-mi continui lucrul asupra fotografiilor, aș vrea să public o carte cu toate pozele reușite din colecția lui. Acolo vor fi de asemenea, sper că voi reuși, o scurtă lui biografie a lui Martin, istoria vieții lui, cum a ajuns el în Uniunea Sovietică, cum a trăit înainte de asta în Statele Unite, cum a participat la cel de al doilea război mondial, iar apoi ce s-a întâmplat cu Martin și soția lui după ce au fost nevoiți să plece din URSS în 1954 și cum și-au aranjat viața aici, nu departe de Seattle.

Așa că eu cred că pentru mulți istoria acestor fotografii, istoria lui Martin și a soției lui, este o poveste interesantă, o parte interesantă a istoriei Uniunii Sovietice și a Americii de la mijlocul secolului trecut.”

XS
SM
MD
LG