Socialiştii despre decizia Parlamentului român: E o dovadă că isteria unionistă nu s-a temperat

Partidul Socialiştilor se arată deranjat de decizia Parlamentului României de a declara zi de sărbătoare naţională ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România. Potrivit socialiştilor, aceasta e o dovadă că “isteria unionistă nu s-a temperat”.

“De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile, politice, diplomatice, educaționale, culturale, propagandistice, mediatice să inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar țara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România”, se arată într -o declaraţe a PSRM dată publicităţii miercuri, 15 martie.

Mai mult, în opinia socialiştilor, “isteria unionistă” ar fi fost una dintre cauzele principale ale conflictelor interetnice din Republica Moldova, la începutul anilor 1990. PSRM a menţionat că problema transnistreană, și “problema găgăuză” au apărut “pe fondul declarațiilor unioniste și xenofobe în dialogurile, pe alocuri iresponsabile, ale politicienilor de la Chișinău și București”.

“Bucureștiul nu înțelege că incită spiritele în Moldova? Sau o face intenționat? Din cauza promovării unionismului, relațiile moldo-române vor avea numai de suferit, deși ar fi fost bine ca între douuă state vecine să existe înțelegere și respect reciproc. Cu părere de rău, atât timp, cât ni se va impune ideea unirii, care distruge statalitatea moldovenească, o asemenea înțelegere nu poate fi asigurată, din vina României”, se mai arată în declaraţia PSRM.

Camera Deputaţilor a decis, marţi, ca ziua de 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare naţională.

„Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 de ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România”, a precizat iniţiatorul proiectului, deputatul PMP Eugen Tomac.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.