(DOC) PAS a expediat o scrisoare BNM: Se cere publicarea rapoartelor Kroll privind miliardul furat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au expediat o scrisoare Băncii Naționale a Moldovei prin care solicită să fie făcute publice rapoartele și strategia de recuperare, precum și alte informații furnizate de către compania Kroll despre persoanele și companiile implicate în comiterea fraudei bancare.

De asemenea, reprezentanții PAS au solicitat BNM să informeze dacă a fost pe deplin soluționată problema asigurării transparenței acționariatului în toate băncile din țară, problemă care a făcut posibilă frauda bancară.

De menționat că, la sfârșitul lunii noiembrie 2016, BNM a primit al treilea raport despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Prima etapă a investigației a scos la lumină dovezi clare privind implicarea crucială în această fraudă a dlui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună „Grupul Shor”). Dovezile în cauză au stat la baza unei analize amănunțite a fluxului de fonduri obținute în mod fraudulos în anul 2014, efectuată în scopul urmării fondurilor până la destinația lor finală.

În perioada 2012-2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat credite în sumă totala ce depășește 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaționale complexe de spălare a banilor, cu o factiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.

17311026_1247815521962866_258451058660284871_o


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...