Un craniu de acum 400.000 de ani a fost găsit în Portugalia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii au făcut o descoperire importantă: cel mai vechi craniu fosilizat de hominid descoperit în Peninsula Iberică. Craniul va putea elucida misterul originii omului de Neanderthal, spun specialiștii.

Înainte de această descoperire, evoluția strămoșilor oamenilor în Europa în timpul acestei perioade a fost foarte controversată.

„Această nouă fosilă este foarte interesantă pentru că această regiune a Europei este crucială pentru a înțelege originile și evoluția omului de Neanderthal”, a explicat Rolf Quam, profesor adjunct de antropologie la Universitatea Binghamton (New York) și unul dintre coautorii descoperirii, citat de Agerpres.

Craniul și cei doi dinți descoperiți care prezentau semne de uzură arată că este vorba despre un individ adult căruia nu i s-a stabilit nici sexul și nici specia.

Acesta prezintă trăsături morfologice tipice pentru ceea ce pare a fi un strămoș al omului de Neanderthal, printre care în special o proeminență osoasă la nivelul sprâncenelor, au precizat cercetătorii.

Craniul a fost transportat la laboratorul Centrului de cercetări privind evoluția și comportamentele umane al Institului de paleoantropologie din Madrid, în Spania iar ulterior fosila va fi în centrul unei expoziții privind evoluția omului în luna octombrie, la Muzeul național de arheologie din Lisabona, în Portugalia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...