Lideri ai partidelor extraparlamentare despre votul uninominal

alegeri-vot-votare-73yndxwhpk

Liderii partidelor parlamentare au păreri împărţite privind introducerea sistemului uninominal de vot şi renunţarea la listele de partid. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Liderul Mişcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu, consideră că schimbarea sistemului electoral este o nouă strategie a celor de la guvernare pentru a distrage atenţia de la problemele cu care se confruntă ţara. Totodată, este o tactică a fruntaşilor PDM de a rămâne la guvernare. „Problema Republicii Moldova nu constă în sistemul electoral, dar în clasa politică. Democraţia nu înseamnă doar sistemul de vot. Democraţia nu reprezintă doar voinţa poporului, dar şi statul de drept, protestul, societatea civilă, angajamentele externe. Cu ajutorul sistemului de vot uninominal există riscul ca în Parlament să ajungă nişte aventurieri. Ei şi-au făcut palate acoperite cu marmură şi au destui bani ca să ajungă în Parlament, dacă va fi introdus sistemul de vot uninominal”, a spus Mocanu.

Alexandru Slusari, unul din liderii Platformei DA, susţine că prin introducerea sistemului de vot uninominal actuală guvernare încearcă să se menţină la putere. „Plahotniuc ştie că riscă sa-şi piardă nu doar puterea, dar şi libertatea”.

O altă poziţie o are Alexandru Oleinic, preşedintele Partidului Popular. „Noi întotdeauna ne-am pronunţat pentru sistemul mixt. Situaţia politică este de aşa natură că se cere o schimbare. Sondajele demonstrează că cetăţenii doresc acest lucru”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente