Linkuri accesibilitate

În Olanda au loc alegeri generale. Sondaje spun că partidul premierului Mark Ruute ar fi la egalitate cu partidul populist al lui Geert Wilders


Mark Rutte (dreapta) și Geert Wilders, în dezbateri, la Rotterdam, 13 martie 2017
Mark Rutte (dreapta) și Geert Wilders, în dezbateri, la Rotterdam, 13 martie 2017

În Olanda au loc astăzi alegeri generale, primul test al anului pentru partidele populiste, xenofobe din Europa, înainte de alegerile prezidențiale din Franța și alegerile generale din Germania din septembrie.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul liberal al premierului Mark Ruute este la egalitate sau chiar puțin în avans față de partidul populist al lui Geert Wilders, care a promis – în cazul unei victorii – că va scoate Olanda din Uniunea Europeană, va închide moscheele și va interzice Coranul. În sistemul alegerilor proporționale este puțin probabil ca Partidul Libertăți al lui Wilders să ajungă la guvernare, mai ales că toate partidele tradiționale au anunțat deja că nu vor coopera cu el.

După surpriza Brexitului din 2016 și victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale cu lozinca „American prima”, populismul și naționalismul izolaționist au luat un nou avânt în Europa.

XS
SM
MD
LG