(DOC) Votul uninominal pe înțelesul tuturor! Ce prevede și ce nu prevede proiectul propus de PD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral în vederea introducerii votului uninominal în cadrul alegerilor parlamentare și nu pe liste de partid, cum a fost până acum, a fost înregistrat astăzi la secretariatul Parlamentului. Despre aceasta a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi.

Andrian Candu a menționat și câteva particularități ale proiectului înaintat de șeful său de partid, oligarhul Vlad Plahotniuc. Astfel, în condițiile în care Moldova are 32 de raioane, aceasta urmează a fi „împărțită” în 101 circumscripții uninominale, inclusiv Transnistria, care nu va avea deputați până când teritoriul din stânga Nistrului nu va fi controlat de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, și diaspora, care nu va avea anumite cote în Parlament, numărul „circumscripțiilor” de peste hotare urmând a fi stabilite în funcție de numărul alegătorilor care se vor înregistra în prealabil.

„Circumscripţie uninominală – circumscripție electorală în care se organizează şi se desfăşoară alegerile unui singur mandat de deputat în Parlament, pe baza votului majoritar;”

Totodată, spre deosebire de ceea ce s-a spus până acum, proiectul prevede că deputatul ales pe circumscripții uninominale nu va putea fi demis în primul an de mandat, sau în ultimul. Asta pentru a fi excluse abuzurile, a menționat Candu.

„revocare (ridicare a mandatului) – retragere de către instanţa de judecată a mandatului persoanei care ocupă o funcţie publică eligibilă, precum şi ridicare a mandatului deputatului în Parlament sau primarului prin referendum local.” 

Pentru a putea fi înregistrați în calitate de concurent electoral, independent sau din partea unui partid, candidații vor depune un set de acte printre care „cazierul de integritate a candidatului eliberat în condițiile legii”, precum și „liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 1000 și cel mult 2000 de susţinători cu drept de vot din circumscripţia uninominală unde intenţionează să candideze”

În schimb, „se exclude necesitatea autentificării listelor de către primării”.

„Semnăturile pentru susținerea candidaților din circumscripțiile uninominale peste hotarele țării pot proveni de la oricare din aceste circumscripții”, se mai arată în proiect.

În cadrul conferinței de presă, Andrian Candu a precizat că diaspora nu va avea numite „cote de reprezentare în Parlament”, cum este în alte state, circumscripțiile pentru alegătorii de peste hotare urmând a fi constituite în funcție de numărul alegătorilor care s-au înregistrat prealabil.

Totodată, un număr anumit de mandate, preconizate pentru deputații Transnistria, urmează să rămână vacante până când autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu vor putea organiza alegeri parlamentare în stânga Nistrului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...