Candu: Proiectul privind votul uninominal, înregistrat în Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul privind modificarea Codului Clectoral cu introducerea sistemului de vot uninominal în Parlament a fost înregistrat astăzi la secretariatul Parlamentului, urmând a fi examinat în scurt timp în comisii și în Parlament. Despre aceasta a declarat acum câteva minute, președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit speakerului, proiectul a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului, urmând a fi trimis și Comisiei de la Veneția pentru avizare.

„Astăzi a fost înregistrat proiectul de lege care prevede modificarea codului lectoral și a legii cu privire la statulul deputaților, adică sistemul de vot uninominal. Înregistrarea acestui proiect nu presupune că vom intra și în procedura de vot. Am înregistrat proiectul de lege, în primul rând, pentru a fi trimis spre expertiză juridică și analiză la Comisia de la Veneția. Așa sunt procedurile, Consiliului Europei. Tot de astăzi, vom iniția procedurile de pregătire a dezbaterilor publice. Acest proiect nu va fi votat până nu vor avea loc dezbateri pe marginea lui”, a declarat Candu.

Conform proiectului, vor fi formate 101 circumscripții, în funcție de situația social-demografică, unde vor fi votați câte un deputat. Cu privire la diasporă, se va organiza inițial înregistrarea prealabilă a cetățenilor, urmând să fie create și circumscripțiile uninomile.

Totodată, proiectul prevede că pe teritoriul separatist al Transnistriei nu vor fi organizate circumpscripții, cetățenii care trăiesc acolo urmând însă să își votere reprezentanții în baza unor criterii separate.

Cât privește revocarea deputaților, Candu a precizat că aceștia vor fi demiși prin refrendum local doar în anul 2 și 3 al mandatului. Decizia de revocare se va lua doar în cazul în care peste 50% din numărul total de alegători din circumscripția respectivă își va da acceptul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...