icon

Întrevederea Premierului Pavel Filip cu viceministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin

14-03-2017 15:14
968

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin. În cadrul discuţiilor, au fost abordate probleme ce ţin de consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

 

Oficialii au remarcat dinamica ascendentă a dialogului politic la toate nivelele. Pe parcursul anului trecut, Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi Prim-ministrul, Dmitrii Medvedev, au avut loc întrevederi între miniştrii de Externe din cele două ţări, iar în noiembrie 2016, la Moscova, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică.

 

Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat interesul Republicii Moldova pentru consolidarea şi aprofundarea colaborării cu Federaţia Rusă în diverse sfere, inclusiv în domeniul comercial-economic. În context, Premierul a menţionat decizia părţii ruse de a permite la 7 întreprinderi moldoveneşti să exporte producţia vinicolă pe piaţa Federaţiei Ruse, exprimându-şi speranţa că această listă va fi extinsă, iar în cel mai apropiat timp criteriul selectiv în acordarea permisiunilor de export va fi abolit. Şeful Executivului s-a referit şi la oportunitatea renunţării la impunerea taxelor vamale la exportul a 19 categorii de mărfuri moldoveneşti în Federaţia Rusă.

 

În altă ordine de idei, Pavel Filip a apreciat decizia părţii ruse privind amnistia migraţională pentru cetăţenii Republicii Moldova.

 

Totodată, şeful Executivului şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu deciziile recente ale Tiraspolului de a deschide o reprezentanţă a regiunii transnistrene la Moscova, de a institui pe 2 martie „Ziua începutului agresiunii Republicii Moldova împotriva republicii moldoveneşti nistrene”, precum şi de a declara drapelul Federaţiei Ruse drept al doilea drapel de stat. „Aceste acţiuni nu contribuie la consolidarea încrederii şi la promovarea unui dialog constructiv în soluționarea problemei transnistrene”, a menţionat Premierul Pavel Filip.

 

Referitor la nota de protest adresată către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Republica Moldova, Premierul Pavel Filip şi viceministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, şi-au exprimat speranţa că situaţia va fi clarificată şi depăşită cât mai curând.

 

 

 

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30