Pirkka Tapiola despre reforma administrației publice: „Este un proces îndelungat…”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Reforma administrației publice este o prioritate absolută a guvernului. Este necesară pentru realizarea oricăror reforme din diferite sectoare”, a menționat secretarul general al Guvernului, Lilia Palii.

Concluzia a fost făcută în cadrul conferinței de încheiere a proiectului Twinning „Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene”.

„Reformarea Cancelariei de Stat a fost finalizată în 2017, dar rolul de consolidare este un proces continuu și noi sperăm că vom continua activitățile care vor permite atingerea unor noi performanțe”, a mai specificat Lilia Palii.

Proiectul este finanţat din fondurile Uniunii Europene şi implementat de către Oficiul Guvernului Republicii Lituania, Departamentul Serviciului Public, Centrul de Instruire al Ministerului Finanţelor şi Agenţia pentru Fonduri Sociale Europene, în parteneriat cu instituţia beneficiară – Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la consolidarea capacităţilor funcţionarilor publici din Republica Moldova în corespundere cu standardele UE, prin îmbunătăţirea calităţii cursurilor de instruire şi a altor activităţi de dezvoltare profesională.

„Trebuie să fim realiștim și să înțelegem că reforma administrație publice înseamnă un proces îndelungat în care e nevoie de strategie și consistență, dar schimbările au început a se produce”, a precizat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Papiola.

Proiectul a durat 2 ani și a cuprins următoarele 4 componente: ajustarea cadrului normativ cu privire la modernizarea serviciului public şi consolidarea capacităţilor instituţionale; planificarea, coordonarea şi implementarea eficientă a programului naţional de instruire în serviciul public şi dezvoltarea mecanismelor de evaluare; crearea reţelei de experţi din domeniul resurse umane şi dezvoltarea capacităţilor acestora, dar și consolidarea capacităţilor funcţionarilor publici de conducere de nivel superior din autorităţile publice.

Deși procesul este unul continuu, totuși, potrivit celor care au implementat reforma, administrația publică a deveni în acești doi ani mai modernă, iar funcționariii publici – mai instruiți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...