12 persoane, reţinute! Oameni legii au ridicat droguri în valoare de peste cinci milioane lei// VIDEO

Oamenii legii au destructurat o grupare criminală specializată în trafic ilicit de droguri, precum și comercializarea acestora în cantități deosebit de mari pe întreg teritoriul Republicii Moldova. La 13 martie, au fost efectuate 35 de percheziții în domiciliile, automobilele, apartamentele membrilor, de unde au fost ridicate droguri și substanțe chimice în valoare de peste 5 000 000 lei.

Astfel, din grupare făceau parte 20 de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova cu vârste cuprinse între 21 și 41 de ani, din Chișinău. Dintre acestea 12 persoane, care au fost implicate direct în vinderea etnobotanicilor și a analogilor acestora (Spice), au fost reținute. Printre persoanele reţinute este și un angajat al unei agenții de pază, care avea rolul de comerciant.

Oamenii legii au precizat că, pe parcursul anului 2016 şi până în prezent, pe adresa Direcției Antidrog au parvenit mai multe informații referitor la activitatea unei grupări criminale, care comercializa zilnic droguri și substanțe psihotrope (etnobotanice) pe întreg teritoriul țării.

S-a stabilit că, începând cu luna decembrie a anului 2016, suspecții au constituit un grup infracțional care producea și comercializa substanțe cu efecte psihoactive. Drogurile erau vândute preponderent în locurile populate de tineri cum ar fi: parcuri, în preajma instituțiilor de învățământ,  centrelor comerciale, etc.

La 13 martie, au fost efectuate 35 de percheziții în domiciliile, automobilele, apartamentele închiriate pentru depozitarea drogurilor și apartamente utilizate în calitate de laborator de producere a acestora, precum și percheziții corporale asupra suspecților.

Totodată, a fost lichidat și laboratorul de producere a drogurilor, fiind depistate peste 40 kg de droguri, peste 50 kg de materie primă, mai mult de 0,5 kg de produse chimice sub formă de praf concentrat și lichide destinate producerii etnobotanicelor, pliculețe de tip zip-lock, saci întregi cu materie primă și cu droguri pregătite pentru realizare, peste 100 de pastile stupefiante.

De asemenea, au fost depsitaţi banii proveniți din comercializarea drogurilor, echivalentul a peste 50 000 lei, peste 40 de telefoane mobile și alte obiecte care vor servi în calitate de probe pe cauza penală, telefoane mobile, stații radio, cântare la scară mică, mijloace financiare și trei automobile de lux obținute din activitatea criminală.

În total au fost ridicate droguri și substanțe chimice destinate producerii acestora în valoare de peste 5 000 000 lei.

La moment,12 persoane au fost reținute, un minor, în vârstă de 16 ani, fiind cercetat în stare de libertate, alte șapte persoane urmează a fi interogate în calitate de bănuiți. Anterior, șapte dintre aceștia au fost condamnați pentru mai multe infracțiuni, inclusiv circulația drogurilor.

Dacă vinovăția suspecților va fi dovedită, aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani. Actualmente se întreprind acțiuni pentru identificarea altor persoane implicate în schema de realizare a drogurilor.

De menționat că, acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

[youtube id=”xD25zslfT2Q” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.