Curtea de Justiție a UE: Interzicerea vălului islamic la locul de muncă este legală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, marți, în premieră, că angajatorii le pot interzice angajaților să poarte simboluri religioase vizibile. Decizia vine după analizarea a două cazuri care au în prim-plan femei care purtau la serviciu valul islamic.

Reclamantele, o femeie din Belgia și una din Franța, fuseseră concediate pentru că refuzaseră să renunțe la simbolul religios.

„O normă internă a unei întreprinderi care interzice purtarea vizibilă a oricărui semn politic, filosofic sau religios nu constituie o discriminare directă. Cu toate acestea, în lipsa unei asemenea norme, voința unui angajator de a ține seama de dorințele clientului ca prestările de servicii să nu mai fie efectuate de o lucrătoare care poartă vălul islamic nu poate fi considerată o cerință profesională de natură să înlăture existența unei discriminări”, se arată în decizia publicată pe pagina de internet a CJUE, citată de agerpres.ro.

CJUE precizează că nu soluționează litigiul național, ci instanța națională are obligația de a soluționa cauza conform deciziei Curții.

Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...