Ambasadorul Poloniei la Chişinău: Procesul de integrare europeană este de lungă durată şi necesită voinţă politică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski, urmăreşte procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi crede că nu trebuie să se treacă cu vederea faptul că Republica Moldova a obţinut două realizări majore în acest parcurs şi anume: s-a asociat cu UE, ceea ce înseamnă un contact şi o comunicare regulată, totodată este deocamdată unicul stat din Parteneriatul Estic cetăţeni căruia pot să se deplaseze fără vize în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, categoric nu trebuie omis faptul că o parte a societăţii nu sesizează rezultatele acestui proces.

Artur Michalski a subliniat, în cadrul unui interviu pentru IPN, că procesul de integrare europeană este de lungă durată şi necesită voinţă politică şi consecvenţă în implementarea reformelor.

„Nu este o taină, şi despre aceasta vorbesc toţi ambasadorii europeni de aici, că nu există această consecvenţă, deoarece unii politicieni moldoveni au făcut abuz de încrederea acordată de Uniunea Europeană şi nu au implementat reformele în beneficiul societăţii, dar au avut grijă de interesele proprii. Acest lucru a influenţat percepţia societăţii asupra acestui proces. Medicul nu trebuie să fie sancţionat pentru prescrierea tratamentului incorect, în cazul când pacientul nu urmează tratamentul. Consider că în rândul conducerii Republicii Moldova există această percepţie că acum este nevoie de a depune efort pentru a redobândi încrederea din partea societăţii. Să implementeze reformele. Cursul a fost stabilit, Acordul de Asociere a fost semnat şi cred că vom înainta şi mai departe în această direcţie”, a spus ambasadorul Poloniei.

Polonia a fost unul din statele care a optat pentru formarea Parteneriatului Estic şi diplomatul îşi doreşte ca acest parteneriat să aducă rezultate mai bune, fiind un mecanism care a direcţionat atenţia întregii comunităţi europene spre vecinătatea estică.

Artur Michalski a subliniat că, de la bun început şi până în prezent, Polonia este un avocat puternic al Republicii Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, iar despre problemele mai noi din UE şi cele mai vechi din Republica Moldova diplomatul a subliniat că greutăţi există în toate statele, dar fiecare este în drept să-şi decidă soarta proprie, aşa cum au decis cetăţenii Marii Britanii, de exemplu, unde se observă o societate divizată, dar majoritatea a pledat pentru a ieşi din componenţa Uniunii Europene.

„Avem relaţii bune cu Marea Britanie, iar această decizie nu influenţează relaţiile strânse pe care le are Polonia cu ea, în toate domeniile. Evident, suntem cointeresaţi ca situaţia să nu se înrăutăţească şi suntem pentru aceea ca Uniunea Europeană să-şi păstreze unitatea şi diversitatea. Având în vedere că fiecare ţară are o percepţie proprie asupra unor lucruri şi are un specific aparte, acest lucru nu înseamnă că nu putem fi uniţi şi cred că aşa va fi şi pe mai departe”, a subliniat Artur Michalski.

În legătură cu problema migranţilor, ambasadorul a spus că nu doar Polonia, dar şi statele membre din Grupul de la Vişegrad se axează pe siguranţa propriilor hotare, dar şi pe acordarea asistenţei necesare cetăţenilor în ţările lor de provenienţă, deoarece este imposibil ca toţi migranţii să vină în Europa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...