USMF „Nicolae Testemiţanu” a rămas cu o clădire nefinisată în urma unui contract cu o companie de construcție

45891d34c900330560efa99354fcfeaf

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice dezvăluie cum în urma unui contract dintre compania liberalului Iurie Dîrda, Dansicons SRL și Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu”, cea din urmă a fost păgubită.

Astfel, în baza unui contract cu instituția, Dansicons SRL a construit, pe un teren al statului, 34 de blocuri de locuinţe, o treime dintre apartamente fiind vândute la preţ preferenţial angajaţilor din domeniul Sănătăţii. În schimb, compania s-a angajat să proiecteze, să construiască sau să repare din bani proprii clădiri ce aveau să fie folosite de studenţi şi profesori, aşa cum arăta şi o hotărâre de Guvern elaborată în acest sens.

Acum patru ani, cele două părţi contractante au ajuns însă la o nouă înţelegere. Universitatea a cerut ca mai multe dintre aceste spaţii pentru activităţile USMF să fie adunate într-o singură clădire, ce a ajuns să aibă o suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi. Dansicons SRL a construit imobilul fără finisaje interioare, aşa cum s-a înţeles printr-un acord adițional cu reprezentanţii Universităţii. Conducerea instituţiei de învăţământ caută în prezent circa 60 de milioane de lei pentru a finisa lucrările, insistând prin numeroase demersuri la Ministerul Finanţelor, care, deocamdată, nu le-a oferit banii.

Unii experţi imobiliari susţin că afacerea a fost una păguboasă pentru Universitate, întrucât instituţia a rămas cu o clădire impunătoare ce necesită investiţii mari şi că, de fapt, nu a fost realizat pe deplin scopul iniţial al proiectului, cel de a dezvolta infrastructura USMF. În schimb, Dansicons SRL ar fi avut doar de câştigat.

Infograficul de mai jos arată angajamentele luate de compania Dansicons SRL în urma contractului semnat cu Universitatea de Medicină.

anticoruptie.md

Continuarea investigației poate fi citită pe anticorupție.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente