Societatea civilă se mobilizează: A creat „Balena roz” și un grup antisuicid

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 100 de grupuri cu conținut periculos pentru adolescenți au fost depistate și blocate în Rusia în ultimele două luni. Despre aceste date, atenționează Olesea Buianovscaia, coordonatoarea proiectului „Generația online: Click pe siguranță”.

Informațiile au fost amintite în cadrul conferinței de presă „Cultul morții din societatea moldovenească generează moda suicidului la tineri. Ultimele cazuri…”, organizată de societatea civilă tradițională la Chișinău.

Coordonatoarea a făcut un apel către părinți și profesori ca să se informeze despre jocurile online, să discute cât mai mult și cât mai deschis cu copiii, să-și exprime dragostea față de ei, să monitorizeze paginile de socializare ale copiilor și să folosească acele butoane de cofidențialitate.

Totodată, „tinerii trebuie să aibă ocupație, să fie implicați în activități benefice și interesante pentru ei”, a precizat Nicolae Pascaru, conducătorul Mișcării Naționale „Voievod”.

Citește și: Elevi din Drochia, găsiți cu simbolul „balenei albastre” pe corp

Reprezentanții societății civile au menționat și acțiunile pozitive deja întreprinse în mediul online, precum apariția jocului „Balena roz” și a unui grup antisuicid.

„Grupul pe care l-am creat conține trei aspecte: persoanele care găsesc potențialii tineri care sunt în joc, echipa de specialiști psihologi, care sunt disponibili la orice oră și persoanele, care încearcă să nimicească acest joc”, menționează Oleg Chetrean, inițiatorului grupului „Stop suicid”.

„Balena roz” este o inițiativă a unui cercetător din Chișinău, care conține 50 de etape pentru a fi fericit.

Astfel, societatea civilă își dorește să se mobilizeze și să prevină acest fenomene tragice, apărute în țară.

„Întotdeauna obișnuim să operăm cu consecințele și mai puțin operăm cu cauzele. De aceea, prin rezultatul conferinței ne adresăm instituțiilor sociale abilitate de stat, bisericii, pentru ca fiecare în parte și toți împreună să elaboreze un program de acțiuni concrete pentru profilaxia acestui fenomen”, a conchis diaconul Ghenadie Valuță.

Amintim că doi tineri și-au pierdit viața după ce s-au aruncat în gol de pe o clădire cu 18 etaje din sectorul Botanica, orașul Chișinău. Se presupune că minorii de 15 și 16 ani ar fi fost victimele jocului online „Balena albastră”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...