„Republica Moldova este o ţară agrară, dar din păcate acest fapt îl conştientizăm doar noi, agricultorii, nu şi autorităţile. Guvernarea vede agricultura ca o cerşetoare din buget. Din păcate, nu se ia în calcul şi industria procesatoare bazată pe agricultură sau contribuţiile la buget în mod indirect, cum ar fi: plata accizelor la carburanţi, a TVA la importul produselor petroliere, produselor de uz fitosanitar, materialului semincier, dar şi a multor utilaje cu destinaţie agricolă”, a declarat Aliona Mandatîi.

„Una din probleme este şi neaplicarea corectă a impozitelor în agricultură. De exemplu, impozitul unic, de care noi vorbim deja de mai mulţi ani. Introducerea acestui impozit ar disciplina agricultorii referitor la plăţi, având ca urmare o acumulare semnificativă la buget, fiindcă există cu adevărat mulţi agricultori care se eschivează de la plata impozitelor. De aici şi vine nesusţinerea sectorului agricol de către Guvern în măsura în care sunt susţinuţi agricultorii în ţările europene”, a adăugat femeia de afaceri.

Totodată, vicepreşedintele Platformei DA spune că agricultorii din ţară nu sunt susţinuţi: „Eu aş spune că, sectorul agricol în Republica Moldova stagnează mult în ultimii doi ani. Practic nu se simte implicarea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi dorinţa Ministerului Finanţelor de limitare a resurselor financiare pentru subvenţii este tot mai vădită. Aici ar fi foarte multe de spus la comentarii, dar cât de mult este susţinut sectorul agricol de către guvernare, o vorbesc cifrele”.

Mai mult, Aliona Mandatîi a menţionat că oamenii de afaceri din Republica Moldova se confruntă cu foarte multe impedimente din partea organelor de control.

„Corupţia, abuzurile din partea organelor de control, instabilitatea politicii fiscale, impozitele mari, accesul la resursele financiare ieftine, inexistenţa garanţiei statului, atacurile raider”, a explicat femeia de afaceri.