Scandalul diplomatic ia amploare: Turcia acuză UE că aplică selectiv valorile democratice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul de Externe turc a condamnat marţi statele membre ale Uniunii Europene pentru că le-au cerut autorităţilor de la Ankara să dea dovadă de reţinere şi să nu facă declaraţii exagerate în conflictul diplomatic cu Olanda, transmite Reuters, care citează un comunicat al ministerului, relatează Agerpres.

În declaraţia oficială se arată că este „foarte grav” că ţările din UE s-au solidarizat cu Olanda în acest conflict, întrucât autorităţile de la Haga au încălcat, în opinia Ankarei, drepturile omului şi valorile europene.

Ministerul de Externe turc a acuzat UE că aplică în mod selectiv valorile democratice şi drepturile omului şi că apelurile la calm lansate de blocul comunitar nu au nicio valoare pentru Turcia.

Criza între Olanda şi Turcia a izbucnit atunci când Haga a interzis ministrului afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze în această ţară pentru a participa la o adunare la Rotterdam şi a expulzat-o pe deţinătoarea portofoliului familiei, Fatma Betul Sayan Kaya.

Miniştrii preconizau să participe la mitinguri ale diasporei turce pentru a promova „da” la referendumul privind întărirea prerogativelor prezidenţiale, care va fi organizat în Turcia pe 16 aprilie.

Luni, Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel la o reducere a tensiunilor între Turcia şi ţări precum Olanda şi Germania.

Diplomaţia americană le-a cerut, de asemenea, Turciei şi Olandei, doi aliaţi ai Washingtonului în NATO, să-şi rezolve criza diplomatică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...