Deputații britanici autorizează brexitul: Cum vor fi afectați moldovenii din Marea Britanie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Viitorul românilor și respectiv al moldovenilor ce dețin pașapoarte românești și lucrează astăzi în Marea Britanie nu va fi deocamdată afectat. Asta deoarece Camera Lorzilor a acceptat legea așa cum a fost votată în cursul serii și de Camera Comunelor, fără amendamentele pe care le introdusese cu câteva zile în urmă ce vizau protejarea celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit și acordarea ultimului cuvânt parlamentului în privința acordului final cu Bruxelles-ul.

Cu 274 de voturi pentru și 135 contra, parlamentarii au renunțat la amendamentul privind cetățenii europeni, în timp ce cu 274 de voturi pentru și 118 împotrivă au eliminat cel de-al doilea text, care prevedea că parlamentul poate respinge viitorul acord negociat cu UE, transmite EFE.

În ultimele zile s-a speculat că șefa guvernului ar putea activa chiar azi articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care declanșează Brexitul, însă purtătorul său oficial de cuvânt a exclus această variantă luni după-amiaza.

Acesta a indicat că Theresa May va aștepta să facă acest pas până la finalul lunii, termenul maxim pe care ea însăși l-a fixat pentru a notifica Bruxelles-ul privind ieșirea Regatului Unit din UE.

Cu toate acestea, din cauza Brexitului, simpla călătorie în Regatul Unit s-ar putea complica. Acum românii au nevoie doar de buletin. Însă e posibil, în funcţie de negocierile care vor urma, să fie obligatoriu paşaportul, şi posibil viza.

De asemenea, dreptul la muncă va fi restricţionat. Românii și moldovenii cu cetățenie română ar putea avea nevoie de permis de muncă.

Totodată, studiile s-ar putea scumpi. Studenții români nu vor mai avea acces la granturile de studii și li se vor restricționa împrumuturile.

Menționăm că, aproximativ trei milioane de cetăţeni din state UE, printre care câteva sute de mii de români și moldoveni cu cetățenie română, locuiesc în Marea Britanie. Cei mai numeroși dintre aceștia sunt polonezii, aproximativ 800 de mii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...