Incidentele de la punctele de control cu implicarea persoanelor oficiale, discutate la Chișinău cu Grigori Karasin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse a avut loc astăzi la Chișinău cu participarea secretarului de stat și viceministrului rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Partea moldovenească a fost reprezentantă în discuții de către viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii. Cei doi oficiali s-au pronunțat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale.

În cadrul consultărilor părțile au efectuat un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în particular, vizând promovarea dialogului politic, intensificarea cooperării în domeniul comercial-economic, interacțiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic bilateral.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, interlocutorii au confirmat interesul reciproc în continuarea dialogului politic la diferite niveluri în vederea depășirii problemelor care mai persistă în relațiile moldo-ruse și asigurării unei dinamici pozitive în dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în domeniile de interes comun. Ei au ținut să sublinieze acțiunile întreprinse în ultimul timp în vederea realizării înțelegerilor convenite în cadrul ședinței de la Moscova, din 29 noiembrie 2016, a Comisiei interguvernamentale modo-ruse pentru cooperare economică, în particular, privind reluarea exporturilor producției moldovenești pe piața rusă și soluționarea problemelor cu care se confruntă migranții moldoveni.

Cei doi diplomați au pledat pentru activizarea procesului de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean și soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Viceministrul Darii a reiterat poziția autorităților moldovenești privind necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, menționând faptul că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru identificarea unei soluții cuprinzătoare și durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

DSC_0471


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...