(FOTO) Oligarhul Plahotniuc, implicat în concesionarea celor 40% din teritoriul țării unui offshore

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Contractul de concesiune a lucrărilor de explorare geologică și exploatare a hidrocarburilor de pe teritoriul Republicii Moldova, semnat pe 2 ianuarie 2017 de Guvern cu compania americană Frontera Resources, generează în continuare mai multe suspiciuni. Analistul economic Veaceslav Negruța a postat pe blogul său un comentariu în care atrage atenția la mai multe inexactități și „erori” din procesul de negociere și semnare a acestui document.

De asemenea, astăzi, în presă au apărut mai multe poze în care directorul Frontera Resources este surprins alături de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Pozele au fost făcute însă încă în primăvara anului trecut, înainte ca Guvernul să ia o decizie privind un parteneriat public privat pentru posibila concesionare a zăcămintelor și hidrocarburilor de pe teritoriul statului, conform anticorupție.md.

Potrivit imaginilor, Plahotniuc și președintele companiei Frontera Resources International, Steve C. Nicandros, s-ar fi întâlnit în timpul vizitei întreprinsă în mai 2016 de actualul lider al PDM în SUA. Nicandros face parte din International Advisory Board al Atlantic Council, organizație care i-ar fi făcut invitația lui Vlad Plahotniuc de a vizita SUA.

Potrivit site-ului pdm.md, în timpul vizitei sale în SUA, prim-vicepreședintele de atunci al partidului a avut și o întâlnire cu „importanți potențiali investitori în Moldova”. Printre cei cu care a discutat Plahotniuc se regăsea și președintele companiei Frontera Resources International.
small_nk1_0790
Expertul economic Veaceslav Negruța atrage atenția, într-o postare de pe blogul său, că întâlnirea dintre Plahotniuc și Nicandros a avut loc între o ședință a Consiliul Național pentru Parteneriate Public-Private (PPP), de pe 25 aprilie 2016, la care s-a decis excluderea examinării unui proiect privind posibila concesionare a zăcămintelor și hidrocarburilor propus ca PPP, și decizia din 20 iulie 2016 a Guvernului „privind concesionarea lucrărilor de exploatare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul RM, cu ulterioara lor exploatare”.
foto-_j0a3290-586x319
Fostul ministru al Finanțelor mai subliniază că, pentru a elimina orice dubii asupra legalității deciziei Guvernului, la începutul lunii septembrie 2016, Agenția Proprietății Publice a indicat o „greșeală în text” în procesul verbal al ședinței CN PPP din 25 aprilie 2016, substituind decizia cu una deja „corectată”, despre aprobarea concesionării de către CN PPP în 25 aprilie 2016.

Mai multe detalii aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...