Conflict funciar la nordul Moldovei: Sătenii își vor pământurile înapoi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Își vor pământurile înapoi. Circa 100 de deţinători de cote din satul Drepcăuţi, raionul Briceni sunt revoltați pe întreprinderea cu capital străin „Drebozaci” că le-ar fi luat pământurile în mod fraudulos și nu li s-a achitat cotă valorică.

„Rugăm organele de conducere să ne ajute să căpătăm dreptul de proprietate. Oamenii sunt proprietari și asta trebuie să înțeleagă toți”, a specificat primarul localității, Ghenadie Ioxa în cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi la Chișinău.

Zeci de oameni au trecut rând pe rând la microfon pentru a-și manifesta nemulțumirea față de situația creată și nedreptatea care li se face în propria localitate.

Oamenii susțin că au fost manipulați să semneze niște contracte despre care nu știau ce conțin și de circa doi ani umblă prin judecată pentru a li se face dreptate.

„Cota valorică trebuie să ne-o dea pe deplin pentru 17 ani de zile. Vă rugăm să ne susțineți ca să ne dea ceea ce ni se cuvine”, a menționat unul dintre săteni. „Nu mai vrem să trăim în robie. Hitler și Stalin au murit”, a mai spus revoltat primarul.

„Am moștenit de la tata cotă de pământ și cotă valorică. Întreprinderea „Debrozaci” mie, dar și la alți circa 400 de săteni pe care îi repezentăm astăzi, ne-au sechestrat casele, ne-au luat cotele prin documente false și deși spun că s-au achitat cu oamenii, nu s-au achitat deloc”, a menționat săteanul Nicolae Brega.

Conflictul dintre primar, săteni și întreprindere durează deja de mai mulți ani. Cu câteva săptămâni în urmă a avut loc o altă conferință de presă, în care un reprezentat al investitorului și alți săteni l-au învinuit pe primarul Ghenadie Ioxa de abuz de putere.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...