Manifestanţii erau nemulţumiţi de decizia autorităţilor olandeze de a le interzice ministrului de externe turc şi ministrului pentru familie să ia cuvântul la o adunare publică desfăşurată sâmbătă la Rotterdam.

Câteva sute de persoane de origine turcă au luat parte la manifestaţia organizată duminică la Amsterdam. Deşi demonstranţii nu ceruseră aprobare pentru eveniment, primarul Eberhard van der Laan luase decizia de a le permite să îşi continue demersul, câtă vreme totul decurge paşnic, potrivit postului olandez NOS, citat de portalul Dutch News.

Spre seară, participanţii au devenit violenţi, aruncând cu pietre înspre forţele de ordine. Atunci, primarul a autorizat intervenţia forţelor de ordine pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

Poliţiştii au intervenit cu bastoane şi tunuri cu apă, iar şase protestatari au fost arestaţi. Acuzaţiile împotriva lor variază de la violenţă şi incitare la violenţă la proferarea de insulte şi folosirea unor însemne naziste, potrivit cotidianului Het Parool.