Filip dezvăluie că PD își va „convinge” colegii de coaliție să voteze inițiativa lui Plahotniuc privind votul uninominal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat (PD) dispune de „capacități” pentru a-și convinge colegii de coaliție să voteze proiectul de lege privind introducerea votului uninominal pentru alegerile parlamentare, înaintat de liderul democraților Vlad Plahotniuc. Declarația îi aparține premierului Pavel Filip.

Prim-ministrul a atras atenția că, inițiativa politică a lui Plahotniuc urmează să apară „în zilele următoare”, iar aceasta urmează să fie discutată și adusă în cadrul constituțional.

„Acest subiect este unul prioritar, lansat de către PD și noi considerăm că sistemul electoral uninominal este tocmai ceea ce își doresc cetățenii Republicii Moldova, pentru că sondajele ne arată că 80% își doresc să-și voteze direct deputatul. Proiectul urmează să fie înregistrat în zilele următoare. Trebuie să luați în calcul că președintele PD, Vlad Plahotniuc a prezentat această intenție politică și desigur că această intenție urmează să fie discutată, consultată și adusă în cadrul constituțional”, a declart Filip.

În context, acesta a declarat că PD va reuși să-și convingă colegii de coaliție să voteze proiectul, întrucât nu o singură dată a demonstrat că dispune de capacități în acest sens.

„Colegii se vor convinge (că proiectul trebuie votat -n.r.) odată ce subiectul va fi dezbătut. Noi am demonstrat nu o singură dată că avem capacitatea să facem acest lucru”, a menționat Pavel Filip.

Independent.md amintește că în dimineața zilei de azi, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a lansat oficial mașinăria privind introducerea votului uninominal în Moldova.

Potrivit lui, votul uninominal va oferi posibilitatea ca oamenii să poată vota deputaţii pe care îi vor ei şi care să-i reprezinte în Parlament, iar în cazul în care aceştia le vor dezamăgi aşteptările, oamenii vor avea posibilitatea să demită înainte de termen unii deputaţi. La fel, potrivit lui, diaspora va avea posibilitatea să aibă deputaţii săi, din diasporă, în Parlament.

Citește și: Ghimpu nu este de acord cu schimbarea sistemului electoral: „Vom rupe republica în 10”

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se declară împotriva modificării sistemului electoral, promovată de Partidul Democrat și colegul său de alianță, Vlad Plahotniuc. Acesta susține că în eventualitatea schimbării sistemului electoral vor fi nedreptățiți cetățenii din diaspora, dar va fi neclară și situația cetățenilor din stânga Nistrului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...