Solicitat de jurnalişti să spună cum intenţionează democraţii să convingă celelalte fracţiuni să susţină acest proiect, Filip a răspuns:

„Trebuie să luaţi în calcul că preşedintele PD, Vlad Plahotniuc, a prezentat această intenţie politică ca pe o intenţie politică. Ca să punem capăt speculaţiilor din jurul acestui subiect, această intenţie urmează să fie discutată, consultată şi adusă în cadrul constituţional”.
 
Şeful PD a anunţat, acum o săptămână, că formaţiunea sa urmează să depună în Parlament un proiect de lege privind introducerea votului uninominal, ceea ce presupune ca deputaţii să nu mai fie aleşi pe liste de partid, ci direct, în baza circumscripţiilor uninominale.

Atât partidele de opoziţie, cât şi partenerii de coaliţie ai PD s-au declarat împotriva acestei iniţiative. Totodată, unii politicieni au spus că oamenii nemulţumiţi de proiect vor protesta în stradă. La rândul său, Vladimir Plahotniuc le-a transmis celor care îi vor critica propunerea că va expedia proiectul spre avizare Comisiei de la Veneţia.