Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Natalia Golobciuc: „Arta nu este…

Natalia Golobciuc: „Arta nu este o pâine”

Bijuteriile sunt detaliul care ne completează ținuta, ne fac unici, accentuându-ne frumusețea. De această părere este Natalia Golobciuc, care a devenit cunoscută pentru bijuteriile sale excepționale, ieșite din tiparul obiectelor simetrice.

A descoperit arta bijuteriilor handmade în urmă cu un deceniu, când a decis să confecționeze ceva unic, colorat pentru o prietenă. „Era învăţătoare şi eu eram nedumerită să văd cât de modest și fad se îmbracă. Așa am decis să-i confecționez un pandantiv, pentru că învățătorul este un exemplu pentru cei mici. Anume ei și părinții trezesc dragostea pentru frumos și creativitatea copiilor”, povestește Natalia, așezată în anturajul mai multor cutiuțe cu mărgeluțe, flori artificiale și danteluțe.

Bijuteriile – amprenta personalității

A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Dirijor Coral. Timpul, însă, i-a oferit o altă istorie. Mereu i-a plăcut să creeze bijuterii, pe care să le poarte nu doar la ocazii, ci şi în fiecare zi. „Mereu am fost altfel. Eram mai creativă, mai rebelă. Caracterul meu poate fi văzut și în bijuteriile pe care le meșteresc. Evit să fac ceva standard, simetric”, zâmbește Natalia, amintindu-și de adolescența sa, când își confecționa tot felul de accesorii, care ieșeau în evidență în acei ani gri din perioada sovietică.

Când a început să facă bijuterii, nu s-a gândit că va ajunge atât de departe. Făcea lucrări mai mult pentru cei dragi. Odată, sora i-a fotografiat toate lucrările şi le-a postat pe un site de vânzări din străinătate. „După care mi-a spus: vezi cum reacționează lumea? Uite câţi vor bijuteriile tale! Aşa, fără să vreau, am început un business pe care pur şi simplu îl ador. Atunci am și înțeles că nu sunt singura care s-a săturat de lucruri banale, fără gust, comercializate în magazine. Toţi vor ceva care să le schițeze profilul, personalitatea. Să fie ca o amprentă a tot ce simt și gândesc”, ne spune cu entuziasm femeia.

„Lucrările își găsesc stăpânii”

A învățat singură, fără profesori. „Încercam, experimentam, greșeam, dar nu cedam. Oricând lucrez, am emoții, pentru că vreau să fac ceva bun”, susține Natalia. Ea recunoaște că lucrează în funcție de dispoziție, deoarece doar așa reușește să facă lucrări unice. „Când sunt tristă, nu lucrez, pentru că vreau ca obiectul să fie încărcat doar cu energie pozitivă. Mă implic total în tot ce fac, iar destinatarul simte asta. El primeşte energia obiectului meșterit”, explică Natalia. Atunci când concepe modelele de bijuterii, se gândeşte la persoanele care le vor purta, iar întâmplarea face ca, de cele mai multe ori, stilul accesoriului să se potrivească cu firea omului. „Mereu mă conving că lucrările își găsesc stăpânii”, zâmbește meșterița.

Majoritatea materialelor cu care lucrează le cumpără de peste hotare: „Mai bine plătesc puțin mai mult, dar sunt sigură că bijuteria va fi de bună calitate”.

Atelierul și l-a creat chiar în casă. „Locuința mea este un atelier. Toată familia, copiii, soțul și motanul se adună în jurul meu atunci când lucrez”, zâmbește Natalia Golobciuc.

Simboluri amprentate în bijuterii

„Arta nu este pâine. Pâinea se mănâncă zi de zi, iar bijuteriile sunt lucruri mai deosebite, care au timpul lor. Cererea cumpărătorului este ca un val. Într-o perioadă am mult de lucru, în altă perioadă, e liniște. Atunci îmi iau un răgaz”, ne spune Natalia, trecând cu mâna prin blănița gri a motanului cocoțat pe un scaun. Ea recunoaște că lucrul manual e migălos și complicat. „Adesea spun că nu lucrările noastre sunt scumpe, ci salariile oamenilor sunt prea mici, încât nu-și permit să se alinte cu lucruri frumoase”, zice Natalia. Cu toate acestea, meșterița observă că femeile din Moldova au devenit mai stilate, mai sigure de frumusețea lor. „Dacă, în urmă cu șapte ani, femeile pe care le întâlneai pe stradă erau îmbrăcate în haine de culori sumbre, cu forme stricte, acum mă bucur să le văd mai deschise, mai elegante, mai împlinite, mai sigure, iar o bijuterie bună mereu va accentua frumusețea femeii, delicatețea ei, ceea ce simte ea”, subliniază meșterița.

Acum câțiva ani, a obținut titlul de meșter popular, după ce începuse să confecționeze bijuterii cu simbolurile noastre tradiționale, ușor stilizate. „Vreau să readuc tradițiile noastre în viața de zi cu zi. Am fost la tot felul de șezători, am studiat semnificația fiecărui simbol care apare pe ie. Așa am început să fac bijuterii cu aceste simboluri, ținând cont de semnificația lor. Sunt liniștită când știu că medalionul, brățara sau cerceii pe care îi fac vor aduce doar clipe frumoase în viața celui care le poartă”, conchide Natalia.