Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Gazprom intenționează să recupereze datoriile…

Gazprom intenționează să recupereze datoriile de la Moldovagaz

„Gazprom” s-a adresat, în luna februarie, la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din Rusia, cu o cerere prin care solicită întreprinderii „Moldovagaz” să achite datoria de 768,6 mln de dolari. Această sumă este datoria pentru consumul de gaze naturale în anul 2014, transmite Ria.ru.

Menționăm că, anterior, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din Rusia a admis cererea „Gazpromului”, prin care „Moldovagaz” trebuie să achite peste 830 mln de dolari pentru gazul consumat în 2012. Totodată, aceiași Curte de Arbitraj Comercial a decis, în luna septembrie 2016, că ]Moldovagaz[ trebuie să achite „Gazpromului” datoria de 562,3 mln de dolari, pentru gazul natural consumat în anul 2013.

Menționăm că, la 9 februarie curent, Pavel Filip, premierul R. Moldova, s-a întâlnit cu Valeriu Golubev, vicepreședintele Consiliului de Administrație SAD „Gazprom”. În cadrul întâlnirii oficiale, Valeriu Golubev a declarat că datoriile istorice ale „Moldovagaz” pot fi restructurate doar în cazul în care R. Moldova își va achita toate cheltuielilor curente pentru gazele naturale.  Tot atunci, premierul Filip s-a lăudat că R. Moldova a reușit în anul 2016 să achite toate cheltuielile curente la consumul de gaze naturale şi a subliniat importanţa negocierii unui acord privind restructurarea datoriilor acumulate anterior. Totodată, Pavel Filip a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii.

Cu toate acestea, în cadrul vizitei sale oficiale în Federația Rusă, președintele Igor Dodon a declarat că datoria din dreapta Nistrului (peste 500 mln USD) și cea din stânga Nistrului( 6 mlrd de dolari USD) „este datoria totală a Moldovei”. Ulterior, mai mulți experți economici au explicat că datoria de 6,5 miliarde USD pentru gazele naturale nu este una de stat, ci aparține „Moldovagaz”, companie-fiică a concernului rus „Gazprom”, singurul furnizor de gaze al R. Moldova și acționarul majoritar la Moldovagaz.

La Moscova, Dodon a mai declarat că la Chişinău se examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei faţă de „Gazprom”. „Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 mlrd de dolari – este datoria totală a Moldovei”, a declarat Igor Dodon, care mai susține că „Gazprom” nu împarte datoria în cea a regiunii transnistrene şi cea a Moldovei.

La 30 decembrie 2016, contractul de furnizare al gazelor naturale cu „Gazprom” a fost prelungit pentru trei ani, valabil până la 31 decembrie 2019. Documentele semnate stipulează că pe toată perioada valabilității contractelor se va aplica aceeași formulă europeană de stabilire a prețurilor de achiziție la gazele naturale pentru consumatorii din R. Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a prețului de vânzare a gazelor naturale de către SAP „Gazprom” în ţările europene şi cotațiile prețurilor la produsele petroliere.