Principală  —  Pamflet   —   De ce a ajuns Dodon…

De ce a ajuns Dodon în Italia?

Igor Dodon a avut recent o discuţie mai severă în familie. Copiii, care învaţă la un liceu românesc şi european, dar şi soţia, care vorbeşte nu doar moldoveneşte, ci şi în engleză, s-au scăpat la ştirile europene, au comparat cu declaraţiile lui Igor, capul familiei, şi au constatat că e o mare contradicţie: Igor spune una, Europa face alta.

”Cât se poate să vorbeşti de Uniunea Vamală, să promovezi fericirea din această uniune, dar şi din întreaga Rusie, cât se poate să spui că în Uniunea Europeană totul e putred şi că va cădea în curând? Nu vezi că în UE oamenii trăiesc mai mult, arată mai bine, se îmbracă mai frumos şi se odihnesc mai scump?” i-a reproşat doamna Galina şefului preşedinţiei moldoveneşti. Igor Nicolaevici s-a făcut mort în păpuşoi, spunând mirat: ”Păi trebuie urgent să mergem să vedem cu ochii noştri, căci poate oamenii spun una, dar de fapt e alta în UE, ca şi în Rusia. Şi în Moldova, doar ştii – spunem una, avem alta”. Disputa a finalizat doar după ce domnul preşedinte socialist a promis că vor pleca foarte curând să vadă şi ei putregaiul cela de Europă, că de dulceaţa rusească li se făcuse deja rău la stomac.

Ocazia a apărut pe loc. Se apropia Ziua Internaţională a Femeii şi doamna Galina Dodon, contabilă-şefă la firma de televiziune a partidului socialist şi soţia şefului statului Republic (of) Moldova, trebuia să sărbătorească această zi nu doar cu garoafe stacojii, ci să sărbătorească la nivel internaţional!

Este totuşi o zi importantă, iar o primă doamnă nu poate consemna ziua internaţională a femeilor alături de nişte ţărănci cu unghiile murdare de glod. Acum e primăvară, femeile au ieşit să cureţe grădinile, să strângă frunzele, să împrăştie bălegar, ca să iasă mărarul mai repede. Chiar dacă seara ele se spală cu săpun, săpunul lor e ieftin, unghiile îs crăpate, nu au aspect de sărbătoare. Şi cum să mergi pe stradă de 8 martie măcar şi prin Chişinău? Dacă vreuna dintre aceste femei vrea să dea mâna, ce faci? Că doar suntem socialişti, n-o să le zicem ţărăncilor cu broboade de la străbunicile lor să nu se atingă de broboada ta scumpă de la Guggi sau Abibas.

Mai pe scurt, sărbătoarea internaţională trebuie sărbătorită internaţional, dar undeva unde lumea înţelege adevărata valoare a unei prime doamne. Italia este foarte-foarte primitoare în acest sens: curse avia de câteva ori pe zi, direct din Chişinău. În 2-3 ore eşti unde vrei: Roma, Verona, Veneţia. Uşor de plecat, uşor de ajuns. Iar acoloooooo, sărbătoarea are alt sens: munte cu zăpadă, mare cu soare, shopping în magazine de lux, hotel de glamur, restaurante cu fructe de mare. Doar ştiţi că preşedintele e cu Mitropolitul, şi fructele de mare sunt tare indicate în post. Despre shopping şi desfătare de 8 martie în Biblie nu se spune nimic, de aceea luxul nu e interzis, or, la Milano nu sunt magazine cu haine Iuvars.

Hotelul de 5 stele a fost plătit într-o staţiune montană, Cervinia, la 2000 de metri deasupra nivelului mării. Să mai respire şi cuplul prezidenţial puţin aer de altitudine, să mai privească lumea de sus, să mai clătească ochii cu nişte alb pur, că le era roşie deja retina de atâta socialism de colorant. Apoi, vor împacheta halatele albe în valiză şi vor coborî la nivelul italienilor, prin restaurante şi magazine scumpe. Se vor întâlni, selectiv, şi cu câţiva moldoveni din diaspora. După ce se vor mai linişti apele cu votul uninominal, vor reveni, uşurel, şi la Condriţa.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.