Scandal uriaș între Turcia şi o țară UE: Replici tăioasă între Erdogan și premierul Olandei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Olanda a interzis aterizarea avionului care urma să-l aducă pe Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu. Diplomatul urma să participe la un miting de susţinere a politicii preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în Rotterdam, anunţă The Independent.

Un purtător de cuvânt al guvernului olandez a anunţat că măsura a fost luată din cauza unor riscuri privind „ordinea şi siguranţa publică”.

Cavusoglu a declarat că îşi va duce vizita la Rotterdam la bun sfârşit, indiferent de situaţie, acuzând guvernul olandez că împiedică întâlnirea acestuia cu cetăţenii turci care locuiesc acolo.

„Acei oameni nu sunt ostaticii voştri!”, a acuzat ministrul la CNN Turk.

Ministrul de externe turc a mai precizat că acest refuz din partea autorităţilor olandeze va avea repercusiuni. Turcia va răspunde cu sancţiuni economice şi politici dure.

UPDATE. Premierul Olandei spune ca Erdogan a intrecut limita: Este o remarca nebuneasca

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, sambata, ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a „intrecut limita” si a facut o „remarca nebuneasca” atunci cand i-a comparat pe olandezi cu nazistii.

„Este o remarca nebuneasca, bineinteles”, le-a spus Rutte jurnalistilor in marja campaniei pentru alegerile din 15 martie. „Inteleg ca sunt furiosi, dar aceasta, bineinteles, a intrecut limita”, a adaugat el.

UPDATE. Erdogan denunță interzicerea vizitei ministrului turc de externe în Olanda: „Rămășițe ale nazismului; fasciști”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat sâmbătă că va riposta la interzicerea de către Olanda a vizitei ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, spunând că atitudinea guvernului de la Haga este o ‘rămășiță’ a nazismului, relatează AFP și Reuters.

„Sunt rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști”, a declarat Erdogan în timpul unei adunări la Istanbul.

„Puteți să interziceți ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia”, a avertizat el.

Guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care atrăsese atenția cu câteva ore în urmă că se va deplasa sâmbătă în Olanda pentru a participa la un miting de susținere a schimbărilor constituționale pentru întărirea puterilor prezidențiale în Turcia.

„Autoritățile turc au amenințat public cu sancțiuni. Acest lucru face imposibilă căutarea unei soluții rezonabile”, a precizat guvernul într-un comunicat.

„De aceea, Olanda a transmis că retrage drepturile de aterizare” pentru avionul ministrului turc, se mai menționează în comunicat.

Anterior, într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Turk, șeful diplomației turce a spus că își menține intenția de a merge în Olanda sâmbătă pentru un miting în favoarea unui vot favorabil la referendumul din Turcia privind extinderea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, în ciuda opoziției exprimate de guvernul olandez.

„Mă voi duce la Amsterdam astăzi (sâmbătă). Vom impune sancțiuni dure Olandei” dacă această vizită este împiedicată, afirmase el.

Cavusoglu mai declarase că Olanda îi tratează pe cetățenii turci ca ostatici prin interzicerea contactelor cu Ankara, potrivit Agerpres.

Autoritățile orașului Rotterdam au retras vineri permisiunea ca Mevlut Cavusoglu să ia parte la mitingul de sâmbătă. Alte orașe europene au decis de asemenea să interzică participarea oficialilor turci la astfel de reuniuni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...