Mișcări rapide din partea PD: Proiectul de lege privind votul uninominal va apărea săptămâna viitoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege, privind modificarea sistemului electoral prin trecerea la alegerile uninominale, va fi înregistrat săptămâna viitoare. Ulterior va fi pus în dezbatere publică, apoi va fi transmis Comisiei de la Veneția, a anunțat Președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul unei emisiuni, difuzate la Pro TV.

Șeful Legislativului s-a arătat revoltat pe criticile stârnite la adresa noului sistem, propus de nașul său, oligarhul Vlad Plahotniuc.

„Partidul Democrat a propus această inițiativă și se consideră din start că ar fi greșită”, remarcă Andrian Candu despre scepticismul societății civile.

PDM susține că a lansat inițiativa după mai multe sondaje și studii care arată că majoritatea clară a populației optează pentru modificarea sistemului electoral.

„Noi am promis alegătorilor și considerăm că trebuie cât mai curând să schimbăm acest sistem, pentru ca deputații să fie mai aproape de alegători și alegătorii să vadă concret persoana pe care o votează fără ca aceasta să fie ascunsă în listele de partid”, a mai remarcat speakerul.

Inițiativa PDM mai presupune și posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatul deputatului pe care l-au ales în cazul în care nu își îndeplinește promisiunile.

Andrian Candu precizează că orice schimbare va fi făcută în privința votului uninominal, aceasta va trece prin expertiza Comisiei de la Veneția.

Amintim că Vlad Plahotniuc a anunțat lunea trecută decizia PD de a sprijini și promova ideea introducerii votului uninominal. La scurt timp a fost demarată o campanie complexă de informare și comunicare. Iar săptămâna viitoare urmează să fie prezentat proiectul de lege.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...